Zo’n twee weken geleden werd bekend dat er duizenden Nederlanders zonder rijbewijs rondrijden in ons kikkerlandje. Nu leek het ons handig om nog eens in de geschiedenis van het roze papiertje te duiken. Daarom presenteren wij jullie: De geschiedenis van het rijbewijs. En die gaat verder terug dan je wellicht zou denken.

De geschiedenis van het rijbewijs; een tijdlijn

1899: Frankrijk introduceert ’s werelds eerste verplichte rijexamen. Na het drinken van een fles rode wijn dienen de kandidaten een deuk te rijden in een nabij geparkeerde auto en daarna schouderophalend weg te lopen.

1903: Rijbewijzen arriveren in Groot-Brittannië. Om er een te verkrijgen, hoeven de kandidaten geen test af te leggen. Ze hoeven slechts het equivalent van 25 euro te betalen aan een lokale ambtenaar. Ditzelfde systeem is nog altijd populair in Zuidoost-Europa.

1931: De eerste editie van de zogeheten Highway Code wordt gedrukt – de Britse wegenverkeerswet. In de 80 daaropvolgende jaren heeft nooit iemand het gepresteerd er meer dan vier pagina’s in te lezen zonder in slaap te vallen.

1935: Rijexamens worden verplicht in het VK. Kandidaten moeten onder meer klagen over de staat van het wegdek en in staat zijn vrijwel onzichtbaar een ­middelvinger op te steken naar andere weggebruikers.

1936: In de VS worden ook rijexamens geïntroduceerd. Sommige Amerikanen dreigen met een opstand als een aantal watjesstaten kinderen onder de elf jaar uitsluit van het halen van een groot rijbewijs.

1959: De eerste Britse examinatoren-trainingsfaciliteit wordt geopend met als doel de exameneisen te standaardiseren. Tot op dat moment lieten examinatoren ­mensen vooral slagen ‘vanwege invloedrijke ouders’ of ‘omdat ze zo lekker ruiken’.

1965: Een oogmeting wordt toegevoegd aan het rijexamen. De kandidaten moeten een nummerplaat kunnen aflezen van een afstand van twintig meter.

1975: Handsignalen worden geschrapt uit de Britse examens, nadat is waarge­nomen dat deze ‘niet altijd even vriendelijk worden bedoeld’.

1996: Het VK introduceert een separaat theorie-examen, waarbij om onduidelijke redenen remwegen worden gebruikt die nog stammen uit de jaren 1870.

2000: Het theorie-examen vervangt de pen en het papier door een pc met een touchscreen.

2001: Na een aantal vreselijke ongelukken besluiten de examinatoren dat het misschien veiliger is om de touchscreen-computer in een kantoor te zetten in plaats van op het dashboard van de auto.

2017: De vereiste om een auto achteruit een bocht om te kunnen rijden wordt geschrapt uit het Britse rijexamen, aangezien er in de geschiedenis van de mensheid nog nooit iemand is geweest die een auto achteruit een bocht om moest rijden.

2018: Saoedi-Arabië staat vrouwen toe een rijbewijs te halen. Ja, in 2018. Geen tikfout. Vlotte types, daar.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie