De Opel Calibra ziet er na 30 jaar nog steeds goed uit

De Calibra was vooral een auto om naar te kijken. Van buitenaf.

Foto('s): OpelOpel Calibra voorkant
Foto('s): OpelOpel Calibra windtunnel
Foto('s): OpelOpel Calibra zijkant 1
Foto('s): OpelOpel Calibra DTM
Foto('s): OpelOpel Calibra achterkant
Opel Calibra voorkant
Opel Calibra windtunnel
Opel Calibra zijkant 1
Opel Calibra DTM
Opel Calibra achterkant

In 1989 kwam de opvolger van de Manta op de markt. Sterker nog: vandaag is het precies 30 jaar geleden dat Opel de Calibra uitbracht. In de jaren 90 was deze tweedeurs coupé een innovatieve auto, hij was behoorlijk aerodynamisch én had successen in de autosport.

De Calibra is ontworpen door Wayne Cherry en Erhard Schnell, en was een tijdje de meest aerodynamische auto in massaproductie ter wereld, met een weerstandscoëfficiënt van 0,26. Dit coëfficiënt is echter van de versie met een 2,0-liter achtkleppen-motor – en die wil je nou net niet. Daarnaast bestond er ook een 2,0-liter zestienklepper (Cw-waarde 0,29, maar vooruit) en een V6 van 2,5 liter.

Het pareltje van de Calibra-reeks was de versie met een tweeliter turbomotor en vierwielaandrijving. Deze had 204 pk en ging van nul naar honderd in iets meer dan zes seconden. Het onderstel was hetzelfde als dat van de Opel Vectra A, en je wilt geen Opel Vectra A. Uitstekende motoren en een contrasterend onderstel dus. Laten we het zo maar even zeggen.

Alle uitvoeringen van de Calibra behalve die met een turbo hebben voorwielaandrijving. Het interieur van de Calibra was ook niet heel erg uitbundig of indrukwekkend, en bestaat vooral uit heel veel plastic. Je kon echter wel vier mensen nog redelijk comfortabel in je Calibra proppen.

De Opel Calibra in de autosport

Opel heeft de Calibra ook gebruikt om deel te nemen in het DTM, de Deutsche Tourenwagen Meisterschaft. Dankzij een andere bodykit was deze auto één van de mooiere DTM-wagens in de jaren 90 – en dat zegt wat, want bijna alle DTM-wagens zien er goed uit. In 1996 won de Calibra het International Touring Car Championship.

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken