In Nederland hebben we een mooie manier om problemen op te lossen: het ding dat de overheid (of een gemeente) niet leuk vindt, maken we gewoon heel duur. Kijk maar naar auto’s met veel uitstoot of bepaalde boetes. En ook de gemeente Den Haag doet vrolijk mee. In de proef betaal je 50 euro om te parkeren in het centrum van Den Haag en in Scheveningen.

De gemeente heeft verschillende straten aangewezen waar een jaar lang een vast parkeertarief geldt van 50 euro. Of je er nu van acht tot vijf staat of even snel een boodschap doet in de supermarkt: je betaalt altijd 50 euro. Je zou denken dat de nieuwe parkeertarieven er zijn om mensen de treinen in te duwen, maar het probleem ligt net even ergens anders.

Bewoners vs ondernemers

Het vaste tarief moet ervoor zorgen dat toeristen niet meer in deze straten parkeren. Deze plaatsen moeten namelijk vrij blijven voor Hagenezen met parkeervergunningen. ‘We hebben veel lege parkeergarages, maar die zijn voor bewoners geen optie. Bewoners krijgen alleen een straatvergunning. Dus dit plan is om de boel eerlijker te verdelen’, zegt Marieke de Jong van de bewonersvereniging tegenover Omroep West.

De winkeleigenaren in het centrum zijn niet zo blij met de nieuwe tarieven. Zij willen natuurlijk de klanten op hun wenken bedienen. ‘Doe desnoods vijftien of twintig minuten parkeren. Dan geef je mensen de gelegenheid snel een winkel binnen te gaan, zonder het risico dat mensen er lang parkeren die er niks te zoeken hebben’, zegt Fleur Kruyt van slijterij Van Kleef. De gemeente zegt dat de proef tussentijds wordt gemonitord.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear