Dit is het einde. Aston heeft de laatste Vantage met een twaalfcilinder ooit onthuld, waarmee deze unieke lijn van fantastisch overdadige kleine sportauto’s tot een einde komt. Welkom bij de allerlaatste Aston Martin V12 Vantage ooit.

Het merk noemt de Aston Martin V12 Vantage de ‘snelste’ en ‘felste’, maar gezien de nogal uitbundige styling mag je hem ook ‘snel en furious’ noemen. De 5,2-liter V12 krijgt twee turbo’s om een totaal vermogen van 700 pk en 753 Nm te produceren. Dat is net iets minder dan de DBX707 die slechts een V8 heeft.

De overige specificaties van de Aston Martin V12 Vantage

De 0-100-tijd ligt op de 3,5 seconden en de topsnelheid is 322 km/u. Een mechanisch sperdifferentieel moet ervoor zorgen dat het vermogen netjes op de weg terechtkomt via de achterwielen. Het schakelen doet een ZF-versnellingsbak voor je. Een handbak is er dus helaas niet.

Er is veel werk verzet om het chassis te versterken. Er zijn nieuwe stabilisatorstangen, stevige bussen en aangepaste dempers. Hij heeft stijvere veren – 50 procent meer vooraan, 40 procent meer achteraan – een stijvere carrosserie en een nieuwe stuurafstemming voor een beter gevoel en scherpte, en enorme remmen.

De Aston Martin V12 Vantage is standaard rondom voorzien van koolstofkeramische remschijven, compleet met remklauwen met zes zuigers vóór en remklauwen met vier zuigers áchter. In vergelijking met stalen remschijven moet het 23 kilo schelen.

Meer downforce

De spoorbreedte van de Aston Martin V12 Vantage is 40 millimeter toegenomen in vergelijking met een gewone Vantage, wat moet zorgen voor meer stabiliteit. De nieuwe frontsplitter over de volledige breedte moet meer downforce genereren en de balans van de aerodynamica verbeteren.

De grille is groter, wat logisch is voor een grotere motor. Er is een nieuwe motorkap met een hoefijzer-ontwerp – een eerbetoon aan de GT12. De achtervleugel moet 204 kilo downforce genereren bij 320 km/u. Blijf je in Nederland, dan kun je ervoor kiezen om de vleugel weg te laten. De prijs van de Aston Martin V12 Vantage is nog niet bekend, wat niet heel veel uitmaakt, want de auto is helemaal uitverkocht.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)