Met zo min mogelijk risico met zo’n tweeën in een auto stappen? Brown University deed onderzoek naar luchtstromen in een auto. Zij keken welke autoramen je moet openen voor maximale ventilatie tijdens het rijden. Goede ventilatie vermindert de kans om besmettelijke zaken over te geven. We verklappen vast, het is niet zoals de meneer op de foto het doet. Let op: ventileren is geen alternatief voor een mondkapje.

Alle autoramen open voor maximale ventilatie

De onderzoekers van Brown University onderzochten zes configuraties. Bijvoorbeeld alle ramen open, alle ramen dicht, maar ook linksvoor open samen met rechtsachter. De eerste conclusie is duidelijk: alle autoramen open ventileert het beste de auto, dan vindt er maximale luchtverversing plaats. Maar op de snelweg met alle ramen open rijden, is niet heel relaxed.

Eén of twee ramen werkt ook

De ramen dicht en airconditioning of verwarming aan is het slechtste voor de luchtverversing. Eén of twee ramen open is al beter dan niets. De configuratie die het effectiefst is als niet alle ramen open kunnen, is dat de passagier rechtsachter gaat zitten (de bestuurder zit uiteraard linksvoor, als het geen groene Mini is). Het best kun je dan de ramen aan de andere kant openen. In het kort: bestuurder zit linksvoor, passagier rechtsachter, raam rechtsvoor open, raam linksachter open.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)