Met hoeveel mensen mag je in de auto? Dat was een vraag die normaal afhing van het aantal gordels. Tijdens de lockdown krijgt de vraag echter een andere lading. Voor de meest actuele informatie kun je het beste de pagina ‘Corona en vervoer met de auto, taxi, bedrijfsbusje of touringcar‘ raadplegen op de website van de Rijksoverheid. We zetten hieronder de belangrijkste punten op een rijtje.

Met hoeveel mensen mag je in de auto?

Als het niet nodig is, ga dan niet met andere mensen in een auto zitten. Dat lijkt ons niet meer dan logisch. Gewoon lekker thuisblijven. Maar als het echt niet anders kan, met hoeveel mensen mag je dan in de auto zitten? Het antwoord is: met twee mensen. De website van de Rijksoverheid zegt: ‘Zit u met mensen in de auto uit een ander huishouden? Dan mogen er maximaal 2 personen in de auto zitten. Dit maximum geldt niet als u met huisgenoten in de auto zit.’

Moet je een mondkapje dragen in de auto?

Als je in je eentje in de auto zit, hoef je geen mondkapje op. Zit je met een huisgenoot in de auto, dan hoef je ook geen mondkapje op. Zit je met iemand anders in de auto, dan moet je wél een mondkapje op. Het maakt dus niet uit of het familie is, het gaat erom of het wel of geen huisgenoot is. Dus woon je niet meer bij je ouders en haal je je vader op, draag dan een mondkapje. ‘Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondkapje te dragen’, vult de Rijksoverheid aan.

Mondkapje in de taxi

Als het goed is, maken taxichauffeurs na elke rit hun taxi schoon vanbinnen. Maar moet je een mondkapje op in de taxi? Als je de enige passagier in de taxi bent niet, zo meldt de website van de Rijksoverheid. Uiteraard is het toegestaan als je je daar beter bij voelt. Als er meerdere passagiers in de taxi zitten, draag dan wel een mondkapje. Dit is verplicht: ‘Wanneer er 2 of meer passagiers in de taxi zitten kan het niet dragen van een mondkapje tot een boete leiden.’

Mag ik wel gewoon voor m’n plezier een stukje rijden?

In bepaalde landen mocht je aan het begin van het jaar tijdens de lockdown niet naar buiten. De lockdown betekende echt dat het verboden was om je zonder doel buiten te begeven. In Nederland is dat niet zo. De Rijksoverheid zegt: ‘Blijf zo veel mogelijk thuis en maak geen onnodige reizen. Dan verspreidt het virus zich minder snel. Breng het dus niet naar andere plekken. Werk thuis als dat kan. Dit geldt voor alle vormen van vervoer.’ Het wordt dus officieel afgeraden.

We vermoeden echter dat het hier vooral gaan om reizen met een bestemming, waar je uitstapt en andere mensen spreekt. Als jij alleen in de auto stapt en een uurtje rijdt zonder uit te stappen of zonder mensen te zien of te spreken, dan kan dat eigenlijk geen kwaad. Je mag immers ook een rondje hardlopen. Het is in ieder geval niet verboden om doelloos rond te rijden. En een stukje rijden zal voor sommigen dezelfde escape bieden als een hardlooprondje.

Reacties

 • Davey_ST150 heeft op 16 december 2020 geschreven:

  Dat is mijn ST hahahahah

  • Steven van Asperen heeft op 16 december 2020 geschreven:

   Wat een dik ding joh

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear