Vaak zijn windtunnels helemaal geen tunnel, maar een grote ruimte met een enorme ventilator. Dit is wel een tunnel, maar hier staat dan weer geen wind. Gebruiken we niet gewoon het verkeerde woord? En juist het gebrek aan wind maakt deze tunnel zo goed. Ene Tom Scott, die je misschien kent van YouTube, gaat op bezoek bij de bijzondere tunnel waar de aerodynamica van auto’s wordt getest. En het is de perfecte plek om met een V12-Ferrari met de raampjes omlaag doorheen te boenderen.

De Catesby Tunnel is een tunnel die in 1897 is aangelegd als spoortunnel. Het was in verval geraakt en in 2021 is het omgebouwd tot een testfaciliteit. Het bijzondere is dat het asfalt compleet vlak is als je naar het begin- en eindpunt kijkt. De tunnel volgt dus niet de bolling van de aarde. Best een prestatie voor meer dan 1.000 jaar geleden. Of is dit het ultieme bewijs dat de aarde plat is? De lap asfalt is 2,7 kilometer lang en aan het einde zit een draaiplateau.

In de tunnel is het altijd vrijwel dezelfde temperatuur en het is er windstil. Perfecte omstandigheden dus om een auto te testen; want je sluit zoveel mogelijk variabelen uit. Elke vijf meter zit er een doelwitje aan de muur die een apparaat in de auto meet. Zo weet het apparaat hoe hard de auto rijdt, aangezien er geen GPS-signaal is in de tunnel.

Wat kun je testen in de tunnel?

Wat ze in de video doen, is een uitroltest. De auto accelereert tot een bepaalde snelheid en door de apparatuur is te zien hoe snel de auto weer afremt uit zichzelf. De auto remt iets harder af als er camera’s aan de buitenkant hangen door de luchtweerstand. Ook kunnen er goed prestaties gemeten worden zoals acceleratie of remmen, maar ook geluidsisolatie of motortemperatuur kan goed mee geëxperimenteerd worden.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie