Vraag je kindje eens om een tekening te maken van een politieauto. Krijg je een auto met een zwaailicht op het dak terug? Zeg dan dat deze tekening je heel verdrietig maakt en dat ie niet op heeft zitten letten. Volg ons gerust voor meer opvoedingstips. Want je gaat steeds minder politieauto’s met zwaailichten zien. De volgende lichting Audi A6 van de politie krijgt al geen zwaailichten op het dak meer.

Sowieso zijn de zwaailichten op daken al tijden aan het slinken. Kijk hieronder maar de foto van een politieauto van tien jaar geleden. Maar zelfs de slankere lichtbalk die de Audi A6 van de politie tot nu toe op het dak heeft, zorgt voor problemen. Bij hoge snelheden vangt de lichtbalk veel wind en dat zorgt voor herrie binnenin. En snel rijden is precies waar de snelle interventievoertuigen (SIV) voor bedoeld zijn.

Volkswagen Golf Plus Politie

Een oudere politieauto met de oude strepen | Foto: © Politie Basisteam Leiden Zuid

Daarom is de politie al sinds 2021 aan het testen met andere zwaailichten voor de Audi A6’jes. Het testvoertuig is die met het J-kenteken op de foto’s. Na de testen zijn er nog wat wijzigingen doorgevoerd en de definitieve versie zie je bovenin het artikel met het P-kenteken.

De blauwe lampen zitten nu achter de ruiten – zowel vóór als áchter. Je herkent ze ook aan de dubbele verlichting in de bumper. Omdat de lampen nu niet meer voor luchtweerstand zorgen, zou de Audi in theorie wat harder moeten optrekken dan eerst. In ieder geval bij tussensprintjes op hogere snelheid.

De test is inmiddels afgerond en als er nu een Audi A6 van de politie aan vervanging toe is, dan is de opvolger er eentje zonder zwaailicht. Wanneer een SIV de 200.000 kilometer aantikt, wordt er een nieuwe Audi besteld. Bij 250.000 mag de A6 met pensioen en neemt een nieuw exemplaar de dienst over. De nieuwe heeft voortaan dus geen lichtbalk meer op het dak.

Audi A6 van de politie SIV

Vorige generatie A6 met de oude lichtbalk | Foto: © TopGear

Het is overigens niet het eerste voertuig dat de zwaailichten achter de ruiten krijgt. Ook de ID. Buzz ambulance kreeg geen lichtbalk meer. In het geval van de ambulance is het niet vanwege de herrie bij hoge snelheden (dat ding haalt maar 145 km/u), maar vanwege de actieradius. De extra luchtweerstand is niet goed voor het bereik van zo’n EV.

Zonder zwaailicht heet de SIV 2.0

De politie noemt deze Audi A6 zonder zwaailichten op het dak de SIV 2.0 – en dat is wat verwarrend. Want sinds dit jaar rijdt de politie ook in een SIV Light of Verkeers Surveillance Voertuig, wat een minder sneller versie van de Audi A6 is met een 2.0 TDI. De lichtere versie heeft een viercilinder met 204 pk en is te besturen door agenten zonder een speciale rij-opleiding. De SIV 2.0 houdt gewoon nog zijn V6.

De nieuwe SIV Light met minder vermogen en zonder V6 | Foto: © Politie Assen

Grappig genoeg heeft de SIV Light dan weer zo’n los zwaailicht op het dak staan. De topsnelheid van deze minder snelle versie is trouwens 241 km/u. Dat is slechts 9 km/u lager dan de volvette SIV’s met 286 pk. De 0-100-tijd van de snelle is 5,5 seconden en de Light doet er 7,8 seconden over. Het zijn overigens in alle gevallen nog diesels.

Foto’s galerij: Jeffrey van Buuren Fotografie

Advertentie

Reacties

 • Adri heeft op 1 juni 2023 geschreven:

  Omdat ze overal scijt aan hebben
  Staan boven de wet

  • Robbert heeft op 1 juni 2023 geschreven:

   Waar in de wet staat dat het blauw licht op het dak moet dan?

   Reageer
  Reageer
 • Ross heeft op 1 juni 2023 geschreven:

  Het zijn ook wel een beetje verwende mensen bij de politie.. en wie mag deze auto betalen

  Wij…

  • Jan heeft op 1 juni 2023 geschreven:

   Het gaat niet om het verwennen van politiemensen, maar om het feit dat je goed materiaal moet hebben om de internationale criminelen bij te kunnen houden en daar slim op in te zetten.
   Het is tegenwoordig zo dat een internationale crimineel niet zo maar meer stopt voor de politie, zeker niet op de Rijkswegen.
   Dus opgeleide politiemensen hebben deze snelle SIV voertuigen nodig om te kunnen inboxen of te volgen.

   Reageer
  Reageer
 • GierendeEd heeft op 1 juni 2023 geschreven:

  Kleine update over de voertuigen.
  Ze hebben ook witte 319 sprinters rondrijden die verborgen verlichting hebben.
  Rijden regio Utrecht/Amsterdam voornamelijk rond.

  • Cleopatra heeft op 1 juni 2023 geschreven:

   Worden afgeschreven politie auto’s verkocht aan de gewone burger?

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie