In 1969 werd de Nissan S30 onthuld: het begin van een lange geschiedenis sport-coupés. Op het moment zijn er al zes generaties geweest, waarvan de huidige de 370Z is. Krachtig, geen turbo te bekennen, simpel maar veel auto voor je geld. De Nissan Fairlady 240ZG die nu te koop wordt aangeboden speelt een belangrijke rol in het eerste hoofdstuk van een langdurende en inspirerende bloedlijn. De 240ZG (G staat voor Grande) was een homologatie special. Helaas koos Nissan ervoor om hem alleen beschikbaar te stellen voor de binnenlandse markt. De voornaamste verschillen tussen een Z en ZG zijn de neus (van koolstofvezel op de ZG), koplampen en bredere wielkasten. Drie kleuren werden aangeboden: Grand Prix White, Grand Prix Red en Grand Prix Maroon. De 240ZG kreeg de naam Fairlady toegewezen en won in 1972 de Fuiji Grand Champion Series.

Niet geheel origineel

Tijdens een grondige restauratie is de auto opnieuw gespoten in Grand Prix Maroon, kreeg hij nieuwe originele schokdempers en nieuwe Watanabe velgen. Het interieur is nog hetzelfde gebleven.
Dus, hij heeft genen uit de racerij, maar ook stijl. De 240’s zijn altijd prachtig geweest, maar deze in het bijzonder staat er mooi bij in de paarse lak. Een aantal aanpassingen aan de carrosserie onderscheidt hem van een normale 240. Schijnbaar is dit exemplaar bekend bij de Japanse verzamelaars en in zijn geboortejaar (1972) werd hij afgeleverd bij zijn koper in Tokyo. Weinig is bekend over de exacte historie van de wagen, behalve dan dat het een 2,4-liter zescilinder is met gebruikssporen. Gelukkig maar. Want in zo’n auto wil je goed gebruik maken van de motor en dan komen er toch wel gebruikerssporen op. Hebben we je warm gemaakt? De Nissan Fairlady 240ZG wordt tijdens de RM Sotheby’s veiling in Monterey eind augustus aangeboden. En wel zonder minimum verkoopprijs.

Reacties

  • Chris heeft op 13 juni 2018 geschreven:

    De originele 240Z zag er veel beter uit, dat is nog steeds de mooiste, daarna werd het al gauw minder met teveel spoilers etc.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear