Je kunt als stad of dorp een vreemde bijnaam krijgen. Voorbeelden hiervan zijn Den Helder met ‘het Gibraltar van het noorden’ of Dallas met ‘Big D’, wat toch andere associaties oproept. De Amerikaanse stad Carmel heeft ook een aparte bijnaam: de rotondestad. Dat komt doordat er meer dan 100 rotondes liggen. Die doorgedraaide kennis hebben ze toegepast om deze speciale rotonde neer te leggen.

Ze noemen de rotonde ‘de dubbele traan’. Voorheen was de weg waar deze speciale rotonde ligt een overvolle N-weg. In eerste instantie was het idee om hem veiliger te maken door hem van vier naar zes rijstroken uit te breiden. Dat plan werd geschrapt en daarvoor kwam deze constructie op de belangrijkste kruispunten. En wat blijkt? Het werkt als een trein!

De voordelen van de speciale rotonde

Een uitgebreid onderzoek van IIHS (het Amerikaanse verzekeringsinstituut voor snelwegveiligheid) toont aan dat de speciale rotonde veiliger is. Zo lag het aantal ongelukken met letsel 84 procent lager en werd het totaal aantal ongevallen meer dan gehalveerd. Er waren 63 procent minder botsingen. Naast minder ongelukken zijn er nog meer voordelen.

Zo ging het aantal verkeersopstoppingen met 90 procent naar beneden. Daarnaast kunnen deze rotondes ingezet worden op plaatsen waar de weg een snelweg doorkruist zoals op de video onderaan dit bericht. De rotonde kun je dan boven of onder de snelweg laten lopen. Dit laatste argument zou voor de grote vermindering in ongevallen zorgen in Carmel.

De nadelen van de rotonde

Er kleven ook een aantal minpunten aan de dubbele traan-rotonde. Zo kost het veel geld om ze aan te leggen en kan het lang duren voordat de bouw af is. Daarnaast moet men erg wennen aan de nieuwe verkeerssituatie. Volgens IIHS merken de inwoners ook niet veel van de daling in ongevallen. Het is dus niet alleen maar rozengeur en maneschijn, maar statisch wel een goede oplossing.

Advertentie

Reacties

  • Kukident heeft op 8 oktober 2022 geschreven:

    Deze bestaan al jaren in frankrijk 😂😂😂😂

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie