Soms kun je beter een auto met een iets hogere tellerstand kopen waar je een goed gevoel bij hebt, dan een auto die te goed voelt om waar te zijn. Ervaring leert dat dat meestal ook het geval is. Bij welk automerk worden de tellers statistisch gezien het vaakst teruggedraaid?

Uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster blijkt dat de tellerstanden van 210.000 auto’s in Nederland het oordeel ‘onlogisch’ hebben gekregen van de RDW. Volgens het onderzoek is 1,9 procent van de tellerstanden bij personenauto’s onlogisch.

Daarnaast heeft 24,3 procent ‘geen oordeel’. Een auto krijgt ‘geen oordeel’ als een auto is geïmporteerd en de tellerhistorie niet bekend is. Maar ook als er een onregelmatigheid in de standen zit, en deze onregelmatigheid vóór 2014 is geregistreerd. Dan geeft het RDW dus niet ‘onlogisch’, maar ‘geen oordeel’ op. Het kan bij deze standen dus ook zo zijn dat ze niet kloppen.

Bij dit automerk worden de tellers het vaakst teruggedraaid

Volgens het onderzoek is bij maar liefst 5,5 procent van de Chevrolets de tellerstand onlogisch. Dat is meer dan het dubbele van de nummer twee in de lijst. Maar we twijfelen of dit helemaal klopt. Veel geïmporteerde Chevrolets (en er worden er nogal wat geïmporteerd) hebben een mijlenteller en daar gaat het dikwijls fout.

Als een auto naar de APK gaat, wordt de tellerstand netjes door de garage ingevoerd. Alleen al binnen onze redactie kennen we drie gevallen waarbij een mijlenstand door de garage werd ingevoerd als kilometerstand. De RDW zegt dan dat het niet klopt en dan krijg je het oordeel ‘onlogisch’. Je krijgt dan een brief en als je er snel genoeg bij bent, kun je dit gewoon laten aanpassen.

Welk automerk wordt écht het vaakst teruggedraaid?

De kans is in onze ogen reëel dat veel Chevrolets volgens de RDW een ‘onjuiste’ tellerstand hebben door een registratiefoutje met kilometers en mijlen. Hoe dan ook is Chevrolet niet bepaald het gangbaarste merk in Nederland. Ze verkochten hier een tijdje wat Daewoo’s met een geinig logootje, maar je kent het merk natuurlijk van de liefhebbersauto’s zoals de Camaro en de Corvette.

Als je het dan hebt over auto’s die de doorsnee Nederlandse autokoper overweegt, dan staat Volkswagen bovenaan als het automerk waarvan de tellers het vaakst worden teruggedraaid. Van alle Volkswagens in Nederland heeft 2,4 procent het oordeel ‘onlogisch’.

Lees ook: De RDW heeft sinds 2019 een nieuw wapen tegen tellerfraude

Op nummertje drie staat Mercedes (2,3 procent), gevolgd door Ford (2,0 procent) en Alfa Romeo (2,0 procent). Het minst fraudegevoelige merk is blijkbaar Honda, met een score van 0,7 procent. Ook zouden andere Aziatische automerken in Nederland goed scoren als het gaat om de betrouwbaarheid van de tellerstanden.

Conclusie?

Je kunt voor elke auto met een Nederlands kenteken op jouw naam een tellerrapport opvragen. Vraag dus aan de verkoper of hij/zij deze even wil downloaden als je een proefrit gaat maken, zodat je het rapport kunt inzien. Wil de verkoper dit niet doen, dan weet je hoe laat het is. Gewoon je gezonde verstand gebruiken.

Reacties

  • Rob heeft op 24 augustus 2022 geschreven:

    Nou staat bij dit artikel het embleem van Honda prominent in beeld wat m.i. de suggestie wekt dat bij Honda de teller het meest wordt terug gedraaid. Niet dus. Bij Honda is juist de teller stand het meest betrouwbaar.
    Ik zou een andere foto nemen!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)