De elektrische Mercedes G-klasse heeft een ongelofelijke 1.164 Nm aan koppel. Dan zou je denken: daar kun je een caravan met drie verdiepingen, een westvleugel, een jacuzzi en een helikopterdek mee trekken. Maar volgens de specificaties mag het ding bijna niets trekken. Sterker nog: een trekhaak staat niet op de optielijst. En dat heeft alles te maken met het gewicht van de G-klasse. Met een aanhanger zou de boel te zwaar worden. Daar lopen ondernemers met bedrijfsbusjes nu ook tegenaan.

Een elektrische bus is zwaarder dan een dieselbus. En als je een normaal B-rijbewijs hebt, dan mag een auto inclusief belading maximaal 3.500 kilo wegen. Anders moet je een vrachtwagenrijbewijs hebben (C of C1). Een dieselbus van 1.800 kilo mag dus veel meer meenemen voordat ie aan de 3.500 kilo zit dan een elektrische bus van 2.600 kilo. En hoe ga je ondernemers dan overtuigen dat ze moeten investeren in een elektrische bus?

De regels voor het B-rijbewijs gaan veranderen in 2025

Deze kwestie speelt al langer. Momenteel geldt een gedoogbeleid voor mensen met een normaal rijbewijs. Als het gaat om een elektrische bus, dan mag ie momenteel maximaal 4.250 kilo zijn. En dan heb je dus geen vrachtwagenrijbewijs nodig. Maar dit gedoogbeleid is maar geldig tot 1 juli 2025. Wil je na de zomer met een zwaardere elektrische bus rijden (tot 4.250 kilo inclusief belading), dan moet je eerst een extra cursus volgen. Na de cursus mag je met een B-rijbewijs in deze zwaardere busjes stappen.

Volkswagen ID. Buzz Cargo vs Ford E-Transit

De overheid legt uit: ‘Het is wel belangrijk dat deze bestuurders bekend zijn met risico’s van een zwaarder voertuig (zoals een langere remweg) en met de vrachtwagen-verkeersregels. Daarom zijn vandaag afspraken gemaakt over een verkeersveiligheidscursus. De cursus bestaat uit theorie- en praktijkonderwijs, en leert deelnemers hoe ze vóór en tijdens het rijden veilig kunnen omgaan met hun zwaardere voertuig.’

Ook de cursus volgen als je met een lege bus rijdt

Geen extra rijbewijs dus om met zwaardere elektrische bussen te rijden, maar wel een nieuwe cursus dat bestaat uit een praktijk- én een theoriedeel. Belangrijk om te weten is dat het er niet alleen om gaat hoe zwaar de bus is, maar hoe zwaar de bus mág zijn inclusief belading. Stel je voor de bus weegt 2.600 kilo, maar deze mag gecombineerd 4.250 kilo wegen, dan moet je dus ook de cursus volgen. Ook als je altijd met een lege bus rijdt. Het gaat om het maximaal toelaatbare gewicht.

Reacties

  • Ronan heeft op 18 december 2024 geschreven:

    Zo hebben ze weer wat verzonnen de zakkenvullers.

    Reageer
  • 2134HFD heeft op 18 december 2024 geschreven:

    Krijgen de mensen met een grootrijbewijs automatisch een aangepast B-rijbewijs?

    • Herman heeft op 18 december 2024 geschreven:

      Hoeft niet. Met een rijbewijs C of C1 mag je er sowieso mee rijden.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)