Dit is hem: de eerste productie-Tesla Model 3 ooit. Eindbaas Elon Musk laat via Twitter weten dat het eerste exemplaar van zijn baby-EV klaar is. Voor wie de auto bedoeld is? In eerste instantie niet voor elektrokoning zelf, maar zijn klanten hebben Elon hoog zitten en gunden hem alsnog de eer.

‘Wie het eerst de volledige aanbetaling doet, krijgt de auto als eerste. Een lastige regel. Ik heb wél de eerste Model X en Roadster, maar niet de eerste Model S’, aldus Musk. Gelukkig was daar Ira Ehrenpreis – oprichter van DBL Partners – die als eerste Model 3-koper aan de beurt was. Als cadeautje voor zijn 46e verjaardag gaf hij zijn plekje in de wachtrij aan Elon Musk. Heel attent.

De zwarte Tesla Model 3 in de foto krijgt dus een plekje in de garage van Musk. Aan het eind van deze maand wil Tesla de eerste 30 exemplaren overhandigen aan hun eigenaren. Het productieaantal loopt geleidelijk op tot 20.000 exemplaren per maand in december. In de tweede helft van volgend jaar komt de auto naar Nederland. Hopelijk.

Eh, hoe zat het ook alweer met de Tesla Model 3?

Het is de instap-Tesla die het opneemt tegen de BMW 3-serie, of de Opel Ampera-e, of de Golf GTI, of noem eens iets anders leuks. Je mag de kleur en de wielen kiezen, meer niet. Elke auto krijgt één elektromotor en achterwielaandrijving. Zo houdt Tesla het productieproces gestroomlijnd. Dat mag ook wel; het aantal aanbetalingen loopt al tegen de 400.000. Een flinke kluif voor de relatief kleine autobouwer.

In 5,6 seconden moet de Tesla Model 3 op 96 km/u zitten. Tussen de laadbeurten door moet de kleine Tesla 350 kilometer kunnen afleggen. De prijs ligt rond de 35.000 euro: veel performance voor je geld, dus. Daartegenover staat een zeer minimaal interieur.

We zijn erg benieuwd naar het eindproduct. Voor nu lijkt Elon Musk de nee-schudders de loef af te steken. Overigens breidt Tesla op een later tijdstip de optielijst uit met bijvoorbeeld een extra motor. ‘Hopelijk aan het einde van dit jaar, en anders begin volgend jaar’, aldus Musk.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie