De goedkoopste manier om op vakantie te gaan, is tegenwoordig met het vliegtuig. Als je goed zoekt, heb je een directe vlucht naar Rome voor vijf tientjes. Maar als je dan toch met de auto gaat (wat altijd een goed idee is), wat is dan de goedkoopste roadtrip door Europa? Wij stippelden een mooie route uit met zo’n tien stops.
Als je de goedkoopste roadtrip door Europa wilt maken, dan ontkom je er niet aan dat je naar het oosten moet. Niet alleen is de peut daar goedkoper, ook de overnachtingen en het eten. Overigens is het oosten van Europa wat ons betreft geen B-keuze voor vakanties; je hebt er vaak verrassend mooie wegen, genoeg natuur en ook zat cultuur voor de liefhebbers.
Lees ook: Wat is de goedkoopste elektrische auto? En in de private lease?
Tien landen, 4.000 kilometer en slechts twee woorden voor bier
Een bijkomend voordeel van deze roadtrip is dat slechts één nieuw woord hoeft te leren. In alle Duitstalige landen noemen ze het ook gewoon Bier en in alle andere landen die je doorkruist, heet het pivo. Al heb je in België en Luxemburg kans dat je bière moet zeggen. De lokale bevolking zal je vast nog wel wat meer *kuch* expressieve woorden willen aanleren.
De roadtrip langs de goedkoopste benzinelanden is in totaal zo’n 4.000 kilometer als je de rit van Berlijn naar huis meerekent. En het mooie is dat je met de auto bent, dus je hebt alle vrijheid om tussenstops toe te voegen of in de buurt rond te rijden. Voor de prijzenindicatie hebben we even gespiekt bij de ANWB en de prijzen iets afgerond naar tientallen centen.
Stop 1: Spa, België
De eerste stop is België en voor het gemak hebben we het F1-circuit gepakt. Zo kun je je partner overtuigen met het argument dat je de roadtrip begint met ‘een dagje Spa’. Zorg dat je vanuit je woonplaats genoeg benzine hebt tot de grens en tank in België voor ongeveer 100 kilometer benzine. Reken op ongeveer 1,60 per liter voor benzine, wat 20 cent scheelt met hier.
Stop 2: Luxemburg, Luxemburg
Het tankwalhalla van de Benelux. Met de 100 kilometer die je in België hebt getankt, heb je genoeg om je auto net over de grens weer vol te gooien. Je moet hier wel benzine kunnen vinden voor 1,50 euro per liter. Bezoek hier bijvoorbeeld de hoofdstad of steek een stukje de Duitse grens over om Trier of Bitburg te bezoeken. Tank nog een keer voordat je vertrekt voor de derde stop.
Stop 3: Salzburg, Oostenrijk
In Oostenrijk is de benzine 20 tot 30 cent goedkoper dan in Duitsland. Vanaf de Luxemburgse grens is het ongeveer 650 kilometer door Duitsland rijden naar Oostenrijk. Met een beetje geluk red je dit op één tank, maar dan moet je wel rustig aan doen. Plan dus gerust een extra tankstop in Duitsland, maar gooi hem vooral niet helemaal vol.
Stop 4: Ljubljana, Slovenië
Vanaf Salzburg heb je ongeveer 3 uur en 285 kilometer de tijd om te oefenen op de uitspraak van de hoofdstad van Slovenië. De plaatsnamen zijn misschien lastig uit te spreken, maar het land is fantastisch om doorheen te rijden. Stop ook even bij Bled onderweg. Op zich is dit al een prachtige eindbestemming voor je vakantie, maar we gaan nog even verder. Je zou hier overigens voor 1,40 euro per liter moeten kunnen tanken.
Stop 5: Sarajevo, Bosnië en Herzegovina
Je kunt via Hongarije of Bosnië naar de volgende stop rijden, maar in Hongarije is de brandstof voor toeristen duurder. Dit is dus de goedkopere en misschien ook wel interessantere route. Je rijdt hierbij een stuk door Kroatië, maar probeer hier niet te tanken. In Bosnië moet je voor zo’n 1,30 euro per liter kunnen tappen.
Terug – of verder?
Op zich zul je nu al ongeveer 2.000 kilometer gereden hebben. Je kunt nu doortrappen naar Roemenië waar de benzineprijs rond de 1,30 euro ligt en vanuit daar nog naar Moldavië waar de peut nog eens tien cent goedkoper is. Je bent dan nog wel zo’n 1.300 kilometer verder van huis. En je zit tegen de grens met Oekraïne. Wil je liever terug? Lees dan verder.
Stop 6: Belgrado, Servië
In Bosnië en Herzegovina heb je de goedkoopste peut van de hele trip kunnen scoren. Zorg dus dat je nog even een stop hebt gemaakt voordat je de grens over bent gegaan. In Servië moet je rekening houden met 1,50 euro per liter. Je bent vanuit Sarajevo zo’n 300 kilometer onderweg.
Stop 7: Bratislava, Slowakije
Haal Slowakije niet door de war met Slovenië. Het verschil tussen de twee landen is zo’n 10 cent per liter. Ook is Slowakije ongeveer twee keer zo groot. Je moet Bratislava wel op één tank kunnen halen vanuit Servië. Zorg ook hier dat je de auto voor de grensovergang weer aftopt.
Stop 8: Praag, Tsjechië
Het is ruim 330 kilometer rijden naar Praag. De benzine is hier overigens nét iets duurder dan in Oostenrijk, dus je kunt er ook voor kiezen om nog een keer door Oostenrijk te gaan voor de terugweg. Met een benzineprijs van ongeveer 1,60 euro per liter ben je alsnog zo’n 15 tot 20 cent minder kwijt dan in Duitsland.
Stop 9: Berlijn, Duitsland (via Polen)
Je kunt onderweg naar Berlijn zo’n 30 kilometer omrijden om net over de grens met Polen te tanken. Je tankt daar voor zo’n 1,45 euro per liter, wat 30 cent scheelt per liter met Duitsland. Dat is nog best wel de moeite. De rit is dan zo’n 380 kilometer. Je kunt ook dieper Polen in rijden om daar een extra stop te plannen.
Stop 10: Naar huis
Vanuit Berlijn heeft het weinig zin om via Luxemburg te rijden voor goedkopere benzine. Je route naar Nederland zal een beetje afhangen waar je moet zijn, maar je kunt leuk langs Keulen of Essen rijden. De Nürburgring zal ook niet al te ver uit de richting zijn. Voer niet per ongeluk Neurenberg in, want dat ligt heel ergens anders. Tanken in Duitsland is iets goedkoper dan in Nederland, dus gooi hem voor de grens nog eventjes vol. Maar het scheelt lang niet meer zoveel als vroeger. (Geen zorgen: vanaf 1 juli is onze brandstof weer ouderwets veel duurder.)
Joca heeft op 22 mei 2023 geschreven:
Neem Macedonië mee daar is de brandstof veel goedkoper
Geraldine 55 heeft op 22 mei 2023 geschreven:
In Hongarije is de benzineprijs voor iedereen weer gelijk ,dus ook voor de toerist.
Hollander71 heeft op 22 mei 2023 geschreven:
Tol in Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Tsjechië, tunnelmaut in Oostenrijk (andere landen weet ik niet), dáááág voordeel!
G.lekkerkerker heeft op 22 mei 2023 geschreven:
Dit is een heel mooi roadtrip verslag zeer intersant .graag zou het mooi zijn waar zijnde overnachtingen en de kosten daarvan.ik als senior trukker met 9 miljoen km achter de kiezen.geniet ik van dit verslag.ik ben nu 82 jaar en ga volgende maand weer een tripje doen richting oostduitsland.daarna met een onderbreking richting zuid duitsland dit doe ik ook alleen…kijk er naar uit.
Road tripping heeft op 22 mei 2023 geschreven:
Het is road trip, dus geen “roadtrip”.
Meneer Sjon heeft op 22 mei 2023 geschreven:
In de Nederlandse taal worden samengestelde woorden zonder spatie geschreven. Dit geldt ook voor Engelse leenwoorden.
Jaap heeft op 21 mei 2023 geschreven:
Jullie vergeten de tol die, in al die landen, betaald moet worden.
peter.gest heeft op 22 mei 2023 geschreven:
Na het lezen van het goedkoopste land voor een roadtrip zijn jullie toch een land vergeten!! Namelijk Bulgarije de benzine en de diesel is 1.20 eur.en de restaurants zijn het goedkoops er is veel natuur en historie vind het dan ook onbegrijpelijk dat Bulgarije niet in de lijst voorkomt.het is ook het veiligste land.ik woon er zelf.mvg.peter gest
Sander heeft op 21 mei 2023 geschreven:
Mischien leuk om ook eens meer zo’n roadtrip uit te stippelen voor elektrische voertuigen.
Lijkt me wel leuk om dat een keer te doen.
maarten heeft op 21 mei 2023 geschreven:
https://i.imgur.com/iEYhXcp.jpg
Maarten heeft op 21 mei 2023 geschreven:
Uitstippelen is zo makkelijk in je Tesla, even invoeren en je auto laat je gelijk zien waar je moet stoppen, wat de prijzen zijn en hoeveel stalls er vrij zijn. Heb het als voorbeeld even ingetoetst in mijn auto :
https://imgur.com/a/A9zePqZ
Je kan overigens kiezen in de navi, meerdere stops van 15 minuten (dit is het snelst en dit is geselecteerd in het voorbeeld) of steeds van 0 tot 100 laden, minder stops maar langere rit.
Afrekenen bij superchargers hoeft niet, pasjes niet nodig. Gewoon je auto inpluggen en het wordt vanzelf achteraf van je rekening geïncasseerd.
De definitie van zorgeloos op pad.
Ferdinand heeft op 21 mei 2023 geschreven:
Brandstof is al sinds Januari dit jaar de zelfde prijs voor iedereen. Ongeveer 1,50 euro voor zowel diesel als benzine.