Vliegen is misschien wel het goedkoopst, maar als je echt avontuur wilt, dan neem je de auto. Alleen een auto kopen om op vakantie te gaan, dat is misschien geen goede investering. Behalve als je een barrel koopt voor 1.000 piek en de kosten met meerdere mensen deelt – dan ben je net zoveel kwijt voor de aanschaf als voor een ticket. En dan moet je natuurlijk wel de goedkoopste route uitstippelen.

Dus, welke auto koop je voor 1.000 euro om door Europa te roadtrippen? Met hoeveel mensen je gaat en hoeveel bagage je wilt meenemen, dat moet je zelf weten. Een onderbroek kun je best wel nog een keer binnenstebuiten dragen, maar misschien is het fijn om niet elke 100 meter stil te vallen. Hou dat in je achterhoofd. Hieronder in ieder geval de keuzes van de redactie.

Ruben Baeten: Oude Ford Mondeo

Ik heb iets als dit zelfs een keer gedaan met een auto van 400 euro. Oké, dat was drie weken, voornamelijk door Italië. En oké, het ging niet helemaal goed. Het was een Chevrolet Corsica en daarvoor hebben ze in Bolsena doorgaans geen dynamo’s op de plank liggen. Nederlandse sloop, DHL, gedoe. Dus laat ik eens verstandig zijn en iets kiezen wat ze overal kunnen repareren, maar wel een beetje comfortabel is: een oude Mondeo. Saai, maar tijdens zo’n trip ga je er toch vanzelf van houden.

Bas Leesberg: Volvo V50

Ik breng deze Volvo terug naar zijn thuis: Scandinavië. Dat is niet alleen fijn voor mij als bestuurder dankzij de prachtige natuur, maar ook omdat er daar Volvo-onderdelen in overvloed zijn. Daarnaast is ruimte geen probleem en kan ik mijn Volvo omtoveren tot camper bij gebrek aan een slaapplaats. Overigens had ik ook voor V70, S60 of S80 kunnen gaan, maar van de V50 kon ik het jongste exemplaar vinden voor minder dan 1k. Nu nog een auto zien te vinden die minder dan drie keer de wereld is rond geweest…

Mattijn Nederend: Opel Omega V6

OpelOMega

Er was een tijd dat je voor 1.000 piek best een roestige MX-5 met een penetrante schimmellucht in het interieur kon kopen. Dat is prima, want het blok gaat toch niet stuk en met een beetje azijn en zomerzon krijg je die lucht wel weg. En anders went het wel. Dat lukt tegenwoordig echt niet meer – helaas.

Voor mijn keuze heb ik de filters op 950 tot 1.050 euro gezet en dan gesorteerd op de kilometerstand van hoog naar laag. Deze auto’s hebben vaak een paar ton gelopen, dus die paar duizend kilometer van een roadtrip kunnen er echt nog wel bij. Grappig genoeg kom je dan veel auto’s tegen met het optiepakket ‘export’ of ‘exportprijs’.

Een interessante optie was een Lupo 3L met 398.000 kilometer, maar een beetje rijplezier kan ook geen kwaad. Een oude Alfa is ook een goed idee, als je vervangend vervoer hebt van de ANWB. Maar nee, ik zag een toffe Opel Omega V6. En ook nog een stationwagen.

Jeroen Jansen: Alfa Romeo 166

Eigenlijk wilde ik hier mijn oude BMW E30 Touring noemen. Die kocht ik ooit voor 500 euro bij Jet Cars, om er vervolgens heel Scandinavië mee te doorkruisen. Probleemloos. Maar goed, die auto heb ik niet meer en een E30 voor 500 piek is niet meer te vinden. Omdat Mattijn mij het gras voor de voeten wegmaaide door een Opel te kiezen, moest ik op zoek naar iets anders. Omdat iedere autofreak – ik generaliseer even – ooit in zijn leven een Alfa zou willen, is dit hét moment voor mij om overstag te gaan. Ik stuitte op een niet per se fraaie 166 met 2.0-liter viercilinder, goed voor 150 pk. De versie die je wil? Neh. Maar goed, voor dit geld best aardig en met 196.044 kilometer op de teller (NAP) ook nog relatief jong. En dat ie airco heeft en cruise control, is ook niet verkeerd als je ermee gaat roadtrippen.

Advertentie

Reacties

 • Henk heeft op 10 juli 2023 geschreven:

  Jet-cars en probleemloos in één zin gebruiken 😂😂

  Reageer
 • Hitman78nl heeft op 12 juni 2023 geschreven:

  Bijzonder dat ik de Volvo 850 niet tegenkom in deze lijst, terwijl dit onder de roadtrippers van oa de Carabage run, Barrel Challenge etc, de meest gekozen auto is.

  Reageer
 • nikea2000 heeft op 11 juni 2023 geschreven:

  ford puma

  • polka runners heeft op 12 juni 2023 geschreven:

   Ford Focus. Die heeft ons 6000km door het Oostblok gereden. Zwaar beladen. Bbq achterop. Bleef harstikke stabiel en krachtig rijden. Jij

   Reageer
  Reageer
 • Noah heeft op 10 juni 2023 geschreven:

  Peugeot 206cc 2l 136pk!! Lekker dakje eraf en prima vermogen

  Reageer
 • Marco heeft op 10 juni 2023 geschreven:

  En oude renault twingo. Zo eentje met stoelen waar je een bed van kunt maken. Een panoramadak en dan bij elke camperplek strak volhouden dat het een camper is.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie