Dit rijden de meest roekeloze bestuurders

Je zou het niet verwachten, maar deze auto rijden de meest roekeloze bestuurders

Foto('s): Elwin de Witte / UnsplashDit rijden de meest roekeloze bestuurders
Foto('s): Jaromir Kavan / UnsplashMazda MX-5 NB met slipsporen op het parkeerterrein
Foto('s): BBR GTi
Foto('s): MazdaMazda MX-5 30th Anniversary RF en Roadster
Foto('s): MazdaMazda MX-5 Transfagarasan
Dit rijden de meest roekeloze bestuurders
Mazda MX-5 NB met slipsporen op het parkeerterrein
Mazda MX-5 30th Anniversary RF en Roadster
Mazda MX-5 Transfagarasan

Schattige klapkoplampen, bescheiden vermogen, een eeuwige pretbek die alleen overtroffen wordt door de Austin-Healey Sprite, een vriendelijk formaatje en eigenaren die vrolijk naar elkaar zwaaien. Trap er niet in, het is allemaal één grote façade. Ze lijken misschien zo amicaal, die Mazda MX-5-rijders, maar het is het tuig van de richel. Uit onderzoek van Insurify blijkt bestuurders van de Mazda MX-5 de meest roekeloze bestuurders op de weg zijn.

De verzekeraar dook in zijn eigen gegevens en concludeerde dat gemiddeld 15 op de 10.000 mensen weleens een boete kregen voor roekeloos rijgedrag. De bestuurder van een Mazda MX-5? Maar liefst vijf keer zoveel. Van elke 10.000 MX-5-rijders hebben 75 een aantekening voor roekeloos rijgedrag. Dat is meer dan elk ander automodel in het onderzoek. De onderzoekers denken dat de lage aanschafprijs van een MX-5 aanzet tot het roekeloze rijgedrag. Daarnaast nodigt de auto ook wel uit tot, eh, speels rijgedrag.

Een kleine kanttekening

Hoewel je uiteraard nooit een goed verhaal moet verpesten door de feiten, toch een kleine nuance. Dit onderzoek is uitgevoerd in Amerika en andere roekeloze bestuurders op de lijst rijden bijvoorbeeld een Cadillac ATS of een Saturn L200. Die zie je hier niet zo vaak. De Ram 1500 en Volkswagen CC, nummer acht en zeven op de lijst, zie je hier nog weleens rijden. Of de data dus een-op-een toepasbaar zijn in Nederland, dat durven we niet te zeggen. Maar hou ze goed in de gaten, die Mazda-rijders.

Reacties
 1. Herman zegt op 13 oktober 2021 om 19:03:

  De meest irritante autorijders zijn BMW rijders. Zeer irritant.

 2. Trixie zegt op 13 oktober 2021 om 14:17:

  Als de wetenschap dat zegt dan moeten we dat maar geloven. Wetenschap gaat echter over een heel klein, afgekaderd gebiedje. In dit geval wordt een auto die leuk een bocht kan nemen vergeleken met auto’s die dat niet kunnen. Lijkt me niet helemaal eerlijk en vooral niet te vertalen naar de Europese situatie waar bijna elke auto de bocht door komt.

 3. Martin zegt op 13 oktober 2021 om 13:04:

  Mazda MX 5 is in de States een MAZDA MIATA.
  DUS OF HET VERHAAL KLOPT. ??

 4. Cor zegt op 12 oktober 2021 om 22:38:

  Niet zomaar alles wat geschreven wordt als een waarheid aannemen.
  Als MX5 rijder kun je in Nederland een zeer gunstige verzekering afsluiten(ook volledig casco met Fehac taxatie) en zónder premieverhoging na een schadeclaim.
  Verzekeraars zijn niet van gisteren, en zouden nóóit tegen deze voorwaarden een polis aanbieden aan “het grootste tuig op de weg”…

 5. Noenkel jos zegt op 12 oktober 2021 om 16:45:

  Ik rij met elke auto even gezellig, dat hoeft niet perse in mijn mx5 te zijn. In mijn vrouw r lease ben ik even lief en attent.

 6. Habstra zegt op 12 oktober 2021 om 14:48:

  Typerend, dus auto’s met knetterende ratatata uitlaatjes die maar al te vaak gemonteerd zitten onder Duitse bolides vallen buiten de boot dus?

 7. Petrolhead zegt op 12 oktober 2021 om 13:35:

  Uit ervaring kan ik zeggen dat de meest roekeloze bestuurders de autohaters zijn die niet kunnen anticiperen. Types die in een Dacia, oude Koreaan of een willekeurige Peugeot van de periode 1997-2015 rijden. Alleen als je een hekel aan auto’s hebt kan je daar vrijwillig in rijden en dat zie je aan hun weggedrag.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken