Schattige klapkoplampen, bescheiden vermogen, een eeuwige pretbek die alleen overtroffen wordt door de Austin-Healey Sprite, een vriendelijk formaatje en eigenaren die vrolijk naar elkaar zwaaien. Trap er niet in, het is allemaal één grote façade. Ze lijken misschien zo amicaal, die Mazda MX-5-rijders, maar het is het tuig van de richel. Uit onderzoek van Insurify blijkt bestuurders van de Mazda MX-5 de meest roekeloze bestuurders op de weg zijn.

De verzekeraar dook in zijn eigen gegevens en concludeerde dat gemiddeld 15 op de 10.000 mensen weleens een boete kregen voor roekeloos rijgedrag. De bestuurder van een Mazda MX-5? Maar liefst vijf keer zoveel. Van elke 10.000 MX-5-rijders hebben 75 een aantekening voor roekeloos rijgedrag. Dat is meer dan elk ander automodel in het onderzoek. De onderzoekers denken dat de lage aanschafprijs van een MX-5 aanzet tot het roekeloze rijgedrag. Daarnaast nodigt de auto ook wel uit tot, eh, speels rijgedrag.

Een kleine kanttekening

Hoewel je uiteraard nooit een goed verhaal moet verpesten door de feiten, toch een kleine nuance. Dit onderzoek is uitgevoerd in Amerika en andere roekeloze bestuurders op de lijst rijden bijvoorbeeld een Cadillac ATS of een Saturn L200. Die zie je hier niet zo vaak. De Ram 1500 en Volkswagen CC, nummer acht en zeven op de lijst, zie je hier nog weleens rijden. Of de data dus een-op-een toepasbaar zijn in Nederland, dat durven we niet te zeggen. Maar hou ze goed in de gaten, die Mazda-rijders.

Reacties

 • Herman heeft op 13 oktober 2021 geschreven:

  De meest irritante autorijders zijn BMW rijders. Zeer irritant.

  Reageer
 • Trixie heeft op 13 oktober 2021 geschreven:

  Als de wetenschap dat zegt dan moeten we dat maar geloven. Wetenschap gaat echter over een heel klein, afgekaderd gebiedje. In dit geval wordt een auto die leuk een bocht kan nemen vergeleken met auto’s die dat niet kunnen. Lijkt me niet helemaal eerlijk en vooral niet te vertalen naar de Europese situatie waar bijna elke auto de bocht door komt.

  Reageer
 • Martin heeft op 13 oktober 2021 geschreven:

  Mazda MX 5 is in de States een MAZDA MIATA.
  DUS OF HET VERHAAL KLOPT. ??

  Reageer
 • Cor heeft op 12 oktober 2021 geschreven:

  Niet zomaar alles wat geschreven wordt als een waarheid aannemen.
  Als MX5 rijder kun je in Nederland een zeer gunstige verzekering afsluiten(ook volledig casco met Fehac taxatie) en zónder premieverhoging na een schadeclaim.
  Verzekeraars zijn niet van gisteren, en zouden nóóit tegen deze voorwaarden een polis aanbieden aan “het grootste tuig op de weg”…

  Reageer
 • Noenkel jos heeft op 12 oktober 2021 geschreven:

  Ik rij met elke auto even gezellig, dat hoeft niet perse in mijn mx5 te zijn. In mijn vrouw r lease ben ik even lief en attent.

  Reageer
 • Habstra heeft op 12 oktober 2021 geschreven:

  Typerend, dus auto’s met knetterende ratatata uitlaatjes die maar al te vaak gemonteerd zitten onder Duitse bolides vallen buiten de boot dus?

  Reageer
 • Petrolhead heeft op 12 oktober 2021 geschreven:

  Uit ervaring kan ik zeggen dat de meest roekeloze bestuurders de autohaters zijn die niet kunnen anticiperen. Types die in een Dacia, oude Koreaan of een willekeurige Peugeot van de periode 1997-2015 rijden. Alleen als je een hekel aan auto’s hebt kan je daar vrijwillig in rijden en dat zie je aan hun weggedrag.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)