De 24 uur van Le Mans gaat bijna van start. Om je alvast even voor te bereiden, hebben we een selectie gemaakt van de vijf beste Le Mans-races ooit.

Ford verslaat Ferrari

Dit is misschien wel een van de meest legendarische verhalen in autosport. De rivaliteit tussen Enzo Ferrari en Henry Ford II werd hier uitgevochten. In 1964 en 1965 lukte het de Amerikanen niet, maar uiteindelijk werd 1966 het jaar dat Ford eindelijk Ferrari versloeg.

Porsche verbreekt (bijna) alle records

In 1971 verbrak Porsche bijna alle records. Het Duitse merk domineerde dit jaar door een magnesium chassis dat de auto licht maakte. Niet alleen werd de snelste rondetijd ooit gereden tijdens de kwalificatie, er werd ook een afstandsrecord verbroken in de race. Er zaten zeven Porsches in de top tien en twee haalden het podium. De race werd uiteindelijk gewonnen door Gijs van Lennep en Helmut Marko.

Graham Hill behaalt de Triple Crown

De Triple Crown is de laatste tijd weer in het nieuws doordat Fernando Alonso ook een poging doet om de titel te veroveren. Om dit te winnen moet een coureur de GP van Monaco, de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans hebben gewonnen. Iets wat tot nu toe alleen Graham Hill lukte in 1972.

De wankelmotor en de enige Japanse overwinning

De hoge toeren van de Mazda 787B gooide in 1991 hoge ogen door als eerste Japanse merk Le Mans te winnen. Na 21 uur nam de kleurrijke Mazda de leiding en gaf deze ook niet meer uit handen. Kan een Japans merk dit jaar weer winnen?

Het meest verbazingwekkende einde

De 24 uur van Le Mans van vorig jaar was een van de bizarste edities ooit. Toyota leek comfortabel af te stevenen op een overwinning. Met nog zes en een halve minuut te gaan verloor de leider in de wedstrijd vermogen en kwam met nog drie minuten op de klok helemaal stil te liggen. Hierdoor kon Porsche in de laatste minuten van de race nog de overwinning pakken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear