Zoals de wetten nu worden geschreven, is de verkoop van nieuwe auto’s met benzine- en dieselmotoren in 2035 verboden in EU-landen. De focus ligt vooralsnog vooral op elektrische auto’s met een batterij, met een kleine rol voor waterstofauto’s. Duitsland vraagt nu aan de Europese Commissie om een uitzondering te overwegen voor synthetische brandstoffen.

De Duitse minister van transport Michael Theurer zegt tijdens een bijeenkomst in Stockholm: ‘De [Europese] Commissie zou met een voorstel moeten komen hoe eFuels kunnen worden gebruikt of hoe verbrandingsmotoren die op klimaatneutrale brandstoffen lopen kunnen worden ingericht.’ De minister is niet tegen batterijauto’s, maar wil meer opties.

Als de Europese Commissie akkoord gaat met een uitzondering, dan zou dat betekenen dat de uitzondering ook geldt voor Nederland. Hier zou je dan na 2035 van een groot automerk een benzineauto kunnen kopen. Hoe ze er dan voor zorgen dat je alleen synthetische brandstoffen kunt tanken, dat is nog niet bekend. Of wordt conventionele benzine dan verboden?

Zijn synthetische brandstoffen zonder uitstoot?

Synthetische brandstoffen of eFuels zijn CO2-neutraal. Als je het spul verbrandt in een benzinemotor, dan komt er zeker wel CO2 vrij. Het idee is dat deze CO2 bij de productie van de brandstof uit de lucht is gehaald. De duurzame brandstof stoot dus alleen uit wat het al eerder heeft opgevangen. De F1 is momenteel bezig met de ontwikkeling van de peut, net als Porsche.

Kleine autofabrikanten mogen wel benzinemotoren verkopen in 2035

Autofabrikanten die in kleine oplage verkopen, mogen in 2035 nog wel auto’s diesel- en benzinemotoren verkopen. Het Nederlandse Donkervoort geeft aan dat ze ook met grote interesse kijken naar synthetische brandstoffen.

Reacties

 • Martin heeft op 8 maart 2023 geschreven:

  Auto moet blijven rijden op diesel en benzine
  Wil men elektrische auto’s dan over gans de wereld maar niet alleen europa
  Wat met vliegtuigen schepen vrachtwagens

  Reageer
 • Felix heeft op 1 maart 2023 geschreven:

  Dus met andere woorden , dure automerken mogen nog wel op ” normale ” brandstoffen rijden en dan moeten ze ook nog van een bepaald merk zijn maar de overige niet , dus wordt autorijden straks enkel en alleen voor de welgestelde van de aarde , het gepeupel moet maar zien hoe ze zich verplaatsen. Maar wat mij bijzonder stoort is dat niemand praat over hoe straks miljoenen schadelijke batterijen vernietigd gaan worden en waar die batterijen dan ook vernietigd gaan worden . Gaan die straks ook weer naar de zg. derde wereld landen om daar de boel verder te vervuilen ? En waar moet straks alle stroom vandaan komen om deze auto’s op te laden ? Men roept en zegt wat maar verder denken is moeilijk.

  • Hans heeft op 1 maart 2023 geschreven:

   Europa is alleen maar voor de rijken die Alles kunnen betalen dure auto s dure huizen dure vakantie huizen het dure eten en de azielege mensen die ook overal geholpen worden met drie maaltijden per dag leefgeld en een woning en de rest van nl wordt Alles afgenomen

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)