Jazeker, ook bij mensen die in een heel andere belastingschaal zitten dan de meesten, werd alles duurder dit jaar. Ook de speeltjes. Zo piekte de lijst van de duurste auto’s van 2020 met de Aventador SVJ – dit jaar begint de lijst zowat bij dat bedrag… Bovendien is dit jaar de duurste nieuwe auto ooit op Nederlands kenteken gezet. Nog nooit eerder werd hier een auto verkocht van 4 miljoen euro (nieuwprijs!).

TopGear Nederland dook in de statistieken en maakte dit lijstje vol moois voor je. Zoals elk jaar kijken we enkel naar de nieuwe modellen. Tweedehandsjes die dit jaar pas op Nederlands kenteken zijn gezet, tellen we niet mee. Uiteindelijk hebben we de benedengrens gesteld op 630.000 euro. Daar kwamen deze twintig auto’s uit. En een Mercedes Sprinter, maar dat zal wel een foutje in de database zijn.

Wat ontbreekt in het lijstje van duurste auto’s van 2022

Je zou misschien denken dat de nieuwe Ferrari Purosangue een mooie plek in de lijst van de duurste auto’s van 2022 zou hebben, maar daarvan is er nog geen exemplaar op Nederlands kenteken gezet. Hetzelfde geldt voor de Mercedes-AMG One, de tegenhanger van de Aston Martin Valkyrie. Ook zijn er dit jaar geen nieuwe Koenigseggs of Pagani’s op kenteken gezet.

20. Lamborghini Aventador S Roadster (634.426 euro)

Foto is ter referentie | Foto: © Lamborghini

We verklappen alvast: dit is niet de laatste Aventador Roadster op de lijst. Sinds een paar jaar is het V12-model van Lamborghini een stamgast in dit lijstje. De hoge prijs is een combinatie van een hoge aanschafprijs (omdat het een Lamborghini is) en veel BPM omdat de twaalfcilinder een aardig walmpje CO2 achterlaat.

19. Ferrari SF90 Spider (636.007 euro)

Ferrari SF90 Spider Goud

De SF90 is meer een soort Targa | Foto: © Ferrari

De laagste BPM van alle auto’s op deze lijst. De SF90 heeft een hybride-aandrijflijn en noteert daarom slechts 21.182 euro BPM. En dat terwijl het gecombineerde vermogen 1.000 pk is. Andere Ferrari’s op deze lijst zijn goed voor minimaal 108.000 euro BPM. Zo slecht voor de portemonnee nog niet, dat opladen.

18. Lamborghini Aventador SVJ Roadster (642.472 euro)

Lamborghini Aventador SVJ Roadster

Wel een Nederlandse kleur, maar niet het exemplaar in kwestie | Foto: © TopGear

Heel misschien dat er volgend jaar nog een paar nieuwe exemplaren op kenteken komen, maar het einde van de Aventador is wel in zicht. De productie is inmiddels gestaakt en het automerk werkt hard aan een opvolger. Die zal waarschijnlijk ook een hybride-aandrijflijn krijgen, maar als het goed is nog wel een twaalfcilinder.

17. Lamborghini Aventador SVJ Roadster (650.167 euro)

Ben jij het, Bruce Wayne? | Foto: © DutchCarspotters

Batman, maar dan nog wel die die met z’n onderbroek over z’n Spandex liep, zou trots zijn op deze kleurstelling. Deze SVJ is matzwart met rode lijnen, net als de oorspronkelijke Batmobile. Hij is waarschijnlijk wel net wat sneller. De V12 produceert 770 pk, goed voor een top van boven de 350 km/u en een 0-100-tijd van een kleine 2,9 seconden.

14 t/m 16. Ferrari 812 Competizione

Blauw staat ‘m erg goed | Foto: © SnelweggespotNL

0 naar 100 in 2,9 seconden, 0 naar 200 in 7,4 seconden, een topsnelheid van meer dan 340 km/u en een Fiorano-rondetijd van 1 minuut en 20 seconden – slechts drie tienden langzamer dan een LaFerrari. Voor die cijfertjes vielen ook liefhebbers in Nederland; ze kochten één grijze en twee blauwe exemplaren voor prijzen van 700.875 tot 682.979 euro.

13. Rolls-Royce Phantom (719.550 euro)

Rolls-Royce Phantom facelift (Series II)

Helaas hebben we geen plaatjes van de betreffende Nederlandse Phantom | Foto: © Rolls-Royce

Donkergroen en ruim over de zeven ton – dat weten we van de duurste Rolls-Royce van 2022. Het gaat om een Phantom die in de zomer van dit jaar op Nederlands kenteken kwam. Het schijnt dat deze Rolls een gouden Spirit of Ecstasy heeft.

12. Ferrari 812 Competizione (728.161 euro)

Toch gaaf, die gele accenten op de banden | Foto: © Carguynl

Niet de enige 812 Competizione in deze lijst, maar wel de duurste. De eigenaar koos voor een rode lak, wat altijd een goede keuze is voor Ferrari’s. Op 1 april ontving deze Ferrari zijn kentekenplaten, maar de prijs is geen grap. Ongeveer dezelfde motor ligt ook in de Ferrari Purosangue, dus we verwachten de SUV zeker in het lijstje van 2023.

11. Ford GT (856.164 euro)

Gele auto, gele platen | Foto: © Luka de Kruijf

De laatste Ford GT werd in september aan de klant geleverd, maar dat is niet deze auto. De duurste Ford GT was knalgeel en werd al in januari in Utrecht bij Zeeuw & Zeeuw afgeleverd. Hij was zelfs al een paar keer te spotten op de openbare weg. De V6 in deze supercar produceert 630 pk, goed voor een topsnelheid van 347 km/u en een 0-100-tijd van 3,2 seconden.

10 t/m 06. Aston Martin Speedster

Een helm is inderdaad een prima idee | Foto: © SnelweggespotNL

De duurste is een rode van 1.120.952 euro en de minst dure is een groene van 1.041.244 euro. In totaal kwamen er vijf Speedsters op Nederlands kenteken, waar van er drie groen waren, eentje zwart en dus eentje rood.

De twaalfcilinder van de Aston Martin V12 Speedster produceert 700 pk en 753 Nm, waardoor een 0-100-sprint in 3,5 seconden mogelijk is met een begrensde topsnelheid van 300 km/u. Schakelen doet een achttraps automaat voor je en het vermogen gaat uiteraard in z’n volledigheid naar de achterwielen. 

05. Lamborghini Countach (2.662.241 euro)

Lamborghini Countach LPI 800-4 2021

Het Nederlandse exemplaar is ook wit | Foto: © Lamborghini

De 112 mensen die een Lamborghini Countach kochten, hoefden niet heel lang na te denken. Binnen enkele dagen was de speciale Lambo al helemaal uitverkocht. Het allereerste exemplaar ging naar een inmiddels vaste deelnemer aan deze lijst. De witte Countach die op Nederlands kenteken komt, staat naast de blauwe Lamborghini Sian die je kent uit de lijst van de duurste auto’s van 2021.

04. Aston Martin Valkyrie (3.201.246 euro)

Eerste Aston Martin Valkyrie staat op Nederlands kenteken (en kostte 3+ miljoen euro)

De eerste Valkyrie op Nederlands kenteken | Foto: © Row1Photography

Toch wel een van de bijzonderste auto’s in jaren. Samen met Red Bull Racing bouwde Aston Martin een F1-auto voor op de openbare weg. Ze klopten aan bij Cosworth voor een geweldige V12-motor en samen met een elektromotor komt het totale vermogen op 1.155 pk. De Nederlandse eigenaar mocht ruim 3,2 miljoen euro aftikken voor zijn F1-auto met APK-plicht.

03 en 02. Bugatti Chiron

Foto is ter referentie | Foto: © Bugatti

Met astronomische catalogusprijzen van 3.622.222 en 3.636.742 euro bezetten twee Bugatti Chirons de onderste podiumplaatsen van deze lijst. Nog altijd is er – voor zover wij weten – geen Bugatti Chiron Super Sport op Nederlands kenteken gezet. De nummer twee en nummer drie zijn meermaals gespot in het echt: het gaat om een glanzend zwart en een matzwart exemplaar.

01. Bugatti Chiron L’Ébé (4.064.477 euro)

Hoe de duurste auto van 2022 eruitziet, waarschijnlijk | Foto: © Bugatti (nabewerkting TopGear)

Niet alleen de duurste auto van 2022, maar überhaupt de duurste nieuwe auto ooit op Nederlands kenteken. In juni ontving een blauwe Chiron van ruim 4 miljoen euro een setje gele kentekenplaten. De dealer wilde er niets over kwijt, maar Bugatti bevestigde aan TopGear Nederland dat er wel een Chiron L’Ébé naar Nederland zou komen. Dat moet haast wel dit exemplaar zijn.

De Chiron L’Ébé is vernoemd naar de oudste dochter van Bugatti-oprichter Ettore. De laatste drie Chirons ooit geproduceerd voor Europa dragen deze naam. Je herkent ze aan blauw koolstofvezel en met 24-karaats goud bedekte onderdelen. Zie je in Nederland dus een Chiron met een gouden grille rijden, dan is het waarschijnlijk de duurste auto van 2022 – en de duurste nieuwe auto in Nederland ooit.

Lees ook: Bekijk meer foto’s van de duurste auto van Nederland

Aan de hand van de kentekengegevens is niet te herleiden of het hier gaat om een ‘normale’ Chiron of een Chiron Sport. Beide modellen zijn mogelijk voor deze uitvoering, maar waarschijnlijk gaat het hier om een normale uitvoering zoals je hierboven op de foto’s ziet. Zowel de normale als de Sport noteren 1.500 pk en dezelfde uitstoot in de kentekengegevens.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear