Het is een van de makkelijkste modificaties aan een auto om te doen: een sportluchtfilter installeren. Producenten beloven een toename van soms wel 10 pk, iets wat je best zult merken in gasrespons en opgewektheid van de motor. Maar kloppen de claims wel? Wat is echt het effect van een sportluchtfilter? De biceps van Tyre Reviews gaan aan de slag met een lading luchtfilters om te kijken hoe ze de prestaties van verschillende auto’s beïnvloeden.

Voor de test gaan twee auto’s de rollerbank op: een BMW M3 met een relatief grote atmosferische achtcilinder en een Skoda Octavia RS met een meer bescheiden 2,0-liter turbo. De presentator test het vermogen bij een standaard luchtfilter, een nieuw wasbaar filter van K&N, een gebruikt maar gewassen filter van K&N en een nieuw inductiesysteem van Eventuri. Tot slot volgt er een test zónder luchtfilter. De Skoda ondergaat dezelfde test, maar dan zonder het gewassen filter.

Effect van sportluchtfilter bij de BMW M3

Op de rollerbank produceert de BMW M3 met een standaardluchtfilter 384 pk. De belangrijkste conclusie die je direct kunt trekken, in ieder geval bij een BMW M3 van de E92-generatie, is dat er geen luchtfilter is dat het vermogen verhoogt. Zelfs de Eventuri-kit van 750 euro voegt geen power toe. Het vermogen van de V8 neemt tijdens de test iets af, vermoedelijk door warme lucht of iets dergelijks, maar de luchtfilters doen in ieder geval heel weinig. Alleen het vieze filter zorgt voor een afname van 10 pk.

Resultaat bij de Skoda en 2.0 TSI

In het geval van de Skoda is er meer effect. Het systeem van RamAir zorgt voor een toename van 6 pk. Het hitteschild van het systeem ontbrak echter, en op het moment dat er warme lucht aangezogen werd, zakte het vermogen meteen met 4 pk. De vraag is dus of zo’n hitteschild voldoende werkt, of dat het eigenlijk tegen elkaar wegstreept. Zeker bij zelfgemaakte open-luchtsystemen zie je vaak dat het filter op een warme plek hangt – dit werkte averechts.

Wat is het effect van een sportluchtfilter?

In het geval van een BMW M3 zonder turbo’s is het voor het vermogen niet de moeite waard om alleen een sportluchtfilter te installeren. Misschien zul je meer effect zien in combinatie met een uitlaat en een nieuwe tune voor de motor. In het geval van de turbomotor valt er wat te winnen met een sportfilter, maar let goed op dat het nieuwe systeem geen warme lucht opzuigt, dan doe je je investering teniet. Het effect zal per motor verschillen, maar verwacht nooit een al te spectaculaire vermogensstijging.

Effect van sportluchtfilter, volgens Tyre Reviews

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear