Auto’s op zeewater laten lopen – dat zou een goed idee zijn. Maar helaas, vooralsnog komen we met waterstof nog het dichtste bij waterauto’s. En lucht dan? Nee, niet de wind. Lucht. Kunnen we dat niet gebruiken om onze auto’s te voeren? Binnenkort misschien wel.

Onderzoekers van de universiteit van Massachusetts in Amerika hebben een manier gevonden om elektriciteit uit de lucht te winnen. Uit het vocht dat in de lucht zit, om precies te zijn. Ze noemen de uitvinding Air-gen, wat staat voor Air Generator. Het is een apparaatje zo groot als een vingernagel met piepkleine gaatjes waar de lucht door stroomt. Je zou het apparaatje op de buitenmuur van een huis kunnen monteren, óf op een elektrische auto.

Hoe werkt de Air-gen?

De manier waarop het lucht en het vocht door de gaatjes in het materiaal gaat, zorgt voor een elektrische lading. ‘De aarde is omringd door een dikke laag luchtvochtigheid. Het is een enorme bron aan schone energie. Dit is nog maar het begin’, zegt professor Yao van de universiteit.

Zoals wel vaker bij prototypes zijn er nog wat problemen. Zo hebben de onderzoekers nog geen oplossing voor het opslaan van de stroom. Wat het apparaat nu doet, is de elektriciteit direct afgeven. En die elektriciteit die hij afgeeft, is niet sterk. De Air-gen zoals die er nu is, kan alleen een pixel op een scherm doen oplichten.

Komt er ook een elektrische auto op lucht?

Volgens de onderzoekers zou je met een miljard Air-gens, een huis kunnen voorzien van stroom. De berg apparaatjes zou dan wel het formaat van een koelkast hebben. In de doorontwikkeling hoopt het onderzoeksteam om het apparaatje kleiner en efficiënter te maken. De universiteit weet niet hoe lang dat nog gaat duren. Voorlopig zul je dus nog gewoon naar de laadpaal moeten.

Advertentie

Reacties

 • Robbert heeft op 13 juni 2023 geschreven:

  Autos die op puur water rijden zijn er al kei lang. Alleen de uitvinders gaan steeds dood voordat ze het kunnen massa produceren. Zolang er olie is zal het de belangrijkste vorm van energie gehouden worden.

  Reageer
 • Jacco heeft op 12 juni 2023 geschreven:

  Dat gekke verhaal van die man die stoom uit de lucht haalde voor zijn tv begint toch wel erg te kloppen, wetenschappers zijn er nu ook al ingeslaagd om energie vanuit de ruimte naar aarde te sturen en op te vangen. Gave tijd (geen gaaf landje)

  Reageer
 • Dave heeft op 12 juni 2023 geschreven:

  Een apparaat ter grootte van een koelkast om mijn huis van energie te voorzien lijkt me alleszins acceptabel.
  Ik verwacht (vrees) dat we nog een hele lange tijd te gaan hebben voordat het zover is.

  • Rene heeft op 12 juni 2023 geschreven:

   Het is allemaal wel erg beknopt omschreven. Ik begrijp uit de omschrijving dat er wel wind moet waaien, anders “beweegt” er geen lucht en vocht door dit apparaatje, toch? Zet maar een rij van deze dingen op de nok van ieder huis, bovenop iedere schutting, etc…

   Energie genoeg, over een paar decennia… En ook nog eens het hele jaar door, niet alleen op zonnige dagen.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie