Het is iets dat je veel hoort de laatste tijd: elektrische auto’s maken kost de fabrikant heel erg veel geld. Dat komt voornamelijk door de ontwikkelingskosten. Voor de traditionele automerken is het makkelijker om auto’s met ietwat opgewaardeerde ouderwetse techniek te verkopen dan compleet nieuwe aandrijflijnen. Ook is de markt voor elektrische auto’s nu nog ietsje kleiner. Dat betekent dat je veel moet investeren en er weinig voor terugkrijgt. Dat drukt de winstmarge.

Dan zijn er ook nog de nieuwe autofabrikanten die net op de markt komen en ons (voornamelijk) elektrische auto’s proberen te verkopen. Die merken moeten niet alleen in korte tijd een auto ontwikkelen, maar ook een complete fabriek op poten zetten, om maar te zwijgen van verkoopkanalen. Kunnen die merken dan wel winst maken? Dat klinkt onmogelijk, of toch niet?

Welke elektrische automerken verdienen daadwerkelijk geld?

Zijn er dan überhaupt fabrikanten van elektrische auto’s die geld verdienen met de verkoop van auto’s? Ja, die zijn er. Dat blijkt uit onderzoek van Rho Motion. Die keken naar de winstmarge van elke fabrikant van elektrische auto’s. Uit die studie bleek dat er wel degelijk autobouwers zijn die winst maken op de verkoop van auto’s. Ze zijn op één hand te tellen, tenzij je te veel met vuurwerk hebt gespeeld in je tienerjaren.

Op dit moment zijn er vier EV-merken die daadwerkelijk geld verdienen. Let wel, we hebben het over winst, niet over omzet. Zijn er verrassingen? Aan de top niet direct. De twee meest winstgevende EV-merken zijn BYD en Tesla. Logisch, dat zijn grote merken die enorm veel verkopen. Tesla staat met 7,2 procent boven BYD (6,4 procent). Nu moeten we er bij aantekenen dat de prognose voor BYD bijzonder zonnig is en bij Tesla lijkt het iets minder te gaan. Dus over een jaartje kan dit overzicht er anders uitzien.

Dit ooit nauwelijks bekende merk doet het dus goed

Ze hebben dus de usual suspects bovenaan staan. Wat zijn dan de verrassingen? Ten eerste is daar Li Auto. Dat is een Chinese autobouwer die wij hier in Europa (nog) niet kennen. De andere EV-bouwer kennen we wel: de Seres Group, waaronder de merken Seres, Aito en Landian vallen. En ja, ook deze partij is Chinees. We wisten niet dat het zo goed ging met Seres, want we hebben er hier al een tijdje niet meer van gehoord.

Lees ook: Seres werkt aan comeback in Nederland

Dan zijn er nog de elektrische automerken die op weg zijn om winstgevend te worden: Zeekr, Xpeng en Leapmotor maken nu nog verlies, maar het gaat de goede kant op met die drie. Voor Nio is het nog eventjes te vroeg, het merk zit nog in een vroeg stadium waarin de investeringen de inkomsten ver overstijgen. Dat geldt niet voor alle merken. Want er zijn ook elektrische merken die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Lees ook: Dit automerk in Nederland belooft dat je net zo snel kunt laden als tanken – maar kan dat wel?

En dan zijn er de échte zorgenkindjes. Bij VinFast, Rivian en Polestar moet er echt heel erg veel geld bij. Dat gebeurt dan ook. Met Lucid is dit al helemaal het geval: hun operationele verlies wordt geschat op -374 procent per verkochte auto. Anders gezegd: voor elke euro die Lucid binnenhaalt, geven ze bijna vijf euro uit.

Gelukkig is er een partij uit Saudi-Arabië die voorlopig nog de tekorten aan blijft vullen. Wel is Lucid de achterstand hard aan het inlopen. Vorig jaar stond Lucid nog op -500 procent. Het is vooral een kwestie van doorbijten, schaalvergroten en hopen op betere marges.

14 reacties op “Er zijn slechts vier automerken die géén verlies maken op hun elektrische auto’s – dit zijn ze”

  1. Slecht artikel.
    De windtmarges van alle chinese bedrijven zijn gebaseerd op erg gekleurde officiële cijfers vanuit de chinese overheid. Het gegeven dat al die merken zwaar gesubsidieerd worden vertekend het beeld.
    Tesla heeft voor ruim 1/3 deel inkonsten uit stikstof rechten. Als je puur kijkt naar kosten productie en opbrengst verkoop dan kriden ze verlies.
    Diverse andere nerken die wel winst maken , kia:/Hyundai ontbreken. Kortom rommelig artikel.

  2. Nee het uitgangspunt is laden doe je bij voorkeur op je bestemming, dan kost het je namelijk geen tijd.
    Snelladen doe je alleen als dit noodzakelijk is om je bestemming te halen.
    Een vergelijking maken met hoe we vroeger brandstof tankte is zinloos, appels met peren vergelijking.

  3. Een groot deel van Tesla’s totale winst komt echter niet direct uit de verkoop van auto’s, maar uit de verkoop van emissierechten aan andere autofabrikanten

  4. Indien binnen afzienbare tijd EV’s heel snel kunnen laden dan kunnen ook al die laadpalen uit de woonwijken worden verwijderd. Dit heb ik jaren terug al voorspeld. Laden doe je thuis of bij een laadstation net als brandstof tanken. We hebben toch ook nooit overal in woonwijken brandstofpompen neergezet!

  5. Klopt… en nog steeds accepteert de EU de invoer van deze subsidievehicles.. Waarmee de Europese autobouwers nog steeds net oneerlijke concurrentie te maken hebben. Voor de automobilisten die toch in deze Chinese auto’s (dus inclusief Volvo) rijden.. daar is maar 1 woord voor: bah

  6. Paul dank je voor de verheldering. Ik vond het nogal een vreemd bericht maar dit maakt wel duidelijk hoe het zit.

  7. Kijk altijd even naar de bron bij dit soort berichten. Rho Motion is eigendom van Benchmark Mineral Intelligence en die schrijven over China, China en China. Dit bericht komt dus nog net niet rechtstreeks vanuit de Chinese overheid, maar het scheelt niet heel veel.

  8. Zonder de miljarden en miljarden vanuit de Chinese overheid zouden alle Chinese fabrikanten dieprode cijfers schrijven. Of beter passend: bloedrode cijfers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear