Het is iets dat je veel hoort de laatste tijd: elektrische auto’s maken kost de fabrikant heel erg veel geld. Dat komt voornamelijk door de ontwikkelingskosten. Voor de traditionele automerken is het makkelijker om auto’s met ietwat opgewaardeerde ouderwetse techniek te verkopen dan compleet nieuwe aandrijflijnen. Ook is de markt voor elektrische auto’s nu nog ietsje kleiner. Dat betekent dat je veel moet investeren en er weinig voor terugkrijgt. Dat drukt de winstmarge.

Dan zijn er ook nog de nieuwe autofabrikanten die net op de markt komen en ons (voornamelijk) elektrische auto’s proberen te verkopen. Die merken moeten niet alleen in korte tijd een auto ontwikkelen, maar ook een complete fabriek op poten zetten, om maar te zwijgen van verkoopkanalen. Kunnen die merken dan wel winst maken? Dat klinkt onmogelijk, of toch niet?

Welke elektrische automerken verdienen daadwerkelijk geld?

Zijn er dan überhaupt fabrikanten van elektrische auto’s die geld verdienen met de verkoop van auto’s? Ja, die zijn er. Dat blijkt uit onderzoek van Rho Motion. Die keken naar de winstmarge van elke fabrikant van elektrische auto’s. Uit die studie bleek dat er wel degelijk autobouwers zijn die winst maken op de verkoop van auto’s. Ze zijn op één hand te tellen, tenzij je te veel met vuurwerk hebt gespeeld in je tienerjaren.

Op dit moment zijn er vier EV-merken die daadwerkelijk geld verdienen. Let wel, we hebben het over winst, niet over omzet. Zijn er verrassingen? Aan de top niet direct. De twee meest winstgevende EV-merken zijn BYD en Tesla. Logisch, dat zijn grote merken die enorm veel verkopen. Tesla staat met 7,2 procent boven BYD (6,4 procent). Nu moeten we er bij aantekenen dat de prognose voor BYD bijzonder zonnig is en bij Tesla lijkt het iets minder te gaan. Dus over een jaartje kan dit overzicht er anders uitzien.

Dit ooit nauwelijks bekende merk doet het dus goed

Ze hebben dus de usual suspects bovenaan staan. Wat zijn dan de verrassingen? Ten eerste is daar Li Auto. Dat is een Chinese autobouwer die wij hier in Europa (nog) niet kennen. De andere EV-bouwer kennen we wel: de Seres Group, waaronder de merken Seres, Aito en Landian vallen. En ja, ook deze partij is Chinees. We wisten niet dat het zo goed ging met Seres, want we hebben er hier al een tijdje niet meer van gehoord.

Lees ook: Seres werkt aan comeback in Nederland

Dan zijn er nog de elektrische automerken die op weg zijn om winstgevend te worden: Zeekr, Xpeng en Leapmotor maken nu nog verlies, maar het gaat de goede kant op met die drie. Voor Nio is het nog eventjes te vroeg, het merk zit nog in een vroeg stadium waarin de investeringen de inkomsten ver overstijgen. Dat geldt niet voor alle merken. Want er zijn ook elektrische merken die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Lees ook: Dit automerk in Nederland belooft dat je net zo snel kunt laden als tanken – maar kan dat wel?

En dan zijn er de échte zorgenkindjes. Bij VinFast, Rivian en Polestar moet er echt heel erg veel geld bij. Dat gebeurt dan ook. Met Lucid is dit al helemaal het geval: hun operationele verlies wordt geschat op -374 procent per verkochte auto. Anders gezegd: voor elke euro die Lucid binnenhaalt, geven ze bijna vijf euro uit.

Gelukkig is er een partij uit Saudi-Arabië die voorlopig nog de tekorten aan blijft vullen. Wel is Lucid de achterstand hard aan het inlopen. Vorig jaar stond Lucid nog op -500 procent. Het is vooral een kwestie van doorbijten, schaalvergroten en hopen op betere marges.

27 reacties op “Er zijn slechts vier automerken die géén verlies maken op hun elektrische auto’s – dit zijn ze”

  1. Wat een onzin artikel BMW MERCEDES KIA E n nog heel veel andere merkenmsken prima winsten en natuurlijk kost het veel geld als je eerst alje ontwikkelings kosten op diesel had gestort (Duitsland) en dan toch moet over stappen op eclectische auto’s.

  2. blijft bedroevend hoe veel mensen nog steeds met haat en afgunst reagerende op elektrische auto’s. is het jaloezie? onwetendheid? of is het gewoon de eeuwige behoefte tot klagen op iedere willekeurig ding?
    Ik rijd alweer 5 jaar elektrisch. Beter voor het milieu en het rijdt heerlijk. Dat het meer kost neem ik voor lief. Geen eigen parkeerplaats, dus afhankelijk van publiek laden. Dat is gelukkig geen probleem en gelukkig doet men in mijn buurt niet moeilijk over laadplekken (maakt per saldo natuurlijk ook geen zak uit of ik parkeer voor de deur of een paar meter verderop bij de laadpaal…neemt exact evenveel ruimte in). Inmiddels een nieuwe EV besteld, van Volkswagen ga ik nu naar Kia. Kijk ernaar uit.

  3. gaat het goed Joris? We hebben allemaal belang bij een transitie naar meer duurzaam vervoer. De gehele samenleving is daarbij gebaat. Op dit moment is daarvoor de enige mogelijkheid elektrisch rijden en dat werkt enkel bij voldoende mogelijkheden om te laden. Die parkeerplekken zijn dus geen voordeeltje of discriminatie, maar een keiharde vereiste om elektrisch rijden mogelijk te maken. U frustreert dat een dat is illegaal. Verder relevant dat subsidies en financiële voordelen nooit dusdanig groot geweest zijn dat elektrisch rijden daarmee in aanschaf of lease goedkoper was dan brandstof rijden. Inmiddels verdwijnen deze maatregelen ook geleidelijk. Blijft over dat sommige mensen de mogelijkheid en wens hebben om nog steeds deze volgende stap naar meer duurzaam vervoer te zetten, ondanks veel hogere kosten. Helaas krijgen deze naast hogere kosten ook steeds meer haat voor de kiezen van mensen als u, uit onwetendheid.

  4. Een EV ontwikkelen is een dure aangelegenheid. Je kunt niet terugvallen op je vorige model en dat wat verder verbeteren/moderniseren. Dat komt pas met de volgende generatie. Als de overheid je daar financieel bij helpt, scheelt dat flink en dat is precies wat er in China gebeurt.

    Tesla heeft ook jarenlang verlies gedraaid. Maar zij hebben na de roadster en de model S volumemodellen als de 3 en de Y gebracht. Van beide hebben ze volgens mij ook al weer een facelift model uitgebracht, waarvan de ontwikkelingskosten natuurlijk veel lager waren.

  5. Winst maken heeft niet zo veel te maken met hoeveel je verkoopt, maar eerder met je winstmarge. Als je iets veel duurder verkoopt dan dat je nodig hebt om het te produceren dan maak je winst. Tesla is hier een voorbeeld van, door hebben allerlei technieken om de wagens goedkoper te produceren. Bijvoorbeeld de buitenkant van cyber trucks is gewoon gelijmd… En er is geen bodem beschermplaat. Zo kan je het inderdaad goedkoop maken… Ten koste van kwaliteit.

  6. Als t ff kan koop ik NIETS CHINEES!! vind ze iok bijzonder on-vriendelijk! Bovendien zijn electr.auto bezitters voorgetrokken met belastingvoordelen en P plaatsen! Discriminatie dus, en ik ga er gewoon P!

  7. Ik heb een chinese auto van het merk jac zo goed als nieuw krijg hem aan de straatstenen ni kwijt er zijn geen garages meer van kan eventueel niet gerepareerd geraken

  8. Leo, Alain, het propagandabureau is trots op jullie. Iedereen die naar de feiten kijkt weet beter dan dit soort onzin, maar jullie hebben netjes de Chinese leugens hier gedumpt. Wat ook doet vermoeden dat jullie IP adressen een heel stuk oostelijker vandaan komen dan Nederland…

  9. Eender hoe te snel op ev voertuigen overgeschakeld.Zware investeringen en te duur op de markt gezet.Hoe hebben ze ooit gedacht dat ev’s vlot gingen verkopen.Komt er nog bij dat dit eigenlijk aitos zijn die niemand echt wil en ons eigenlijk opgedrongen worden.De Chinezen worden zowiezo marktleider daar ze ver voorop zitten qua techniek.Vvor succes te hebben moet de prijs drastisch omlaag,makkelijker laden en beter rijbereik.Of ze nu al geen winst maken en de prijs eigenlijk nog naar beneden moet…of ze dan ooit winst gaan maken met een product waar niemand op zat te wachten?

  10. De Chinezen hebben groot gelijk, afgekeken van de Japanners vlak na de tweede wereldoorlog. De Japanse overheid schatte de belangrijkste wereldwijde markten voor de toekomst, oa auto’s, en hielp die industrie op poten met veel geld, maar ook andere hulp. Het resultaat, binnen een paar jaar was Japan van nul niveau naar belangrijke wereldspeler met oa Toyota, een naaimachine fabrikant, die nog nooit een auto gemaakt had.
    China zorgt op de zelfde manier voor succes, eerst zonnepanelen, nu elektrische voertuigen, auto’s en binnenkort bussen.

  11. Miljarden Chinese subsidies voor auto-industrie, dat zal hoogstwaarschijnlijk wel zo zijn, maar dat is ook een teken dat het geld ginds er voor is.
    Dan kan Europa dat evengoed doen, ofwel willen ze niet of kunnen ze niet.
    Hoewel subsidies ook niet de ideale oplossing is, voor niets en niemand, de rekening moet altijd door iemand betaald worden.
    Hier geeft men liever 800 miljard uit voor defensie, wel dat vind ik nog veel erger om alzo mensen te gebruiken als kanonnenvlees.
    Hoe absurd willen we het hebben?
    De mens leert het nooit, iedereen zit op mekaars kap, nooit komt men overeen, allemaal voor geld en macht.
    Men kan het niet hebben dat men in China zo snel vooruit komt omdat men vreest voor zijn eigen macht.
    Nochtans koek van eigen deeg, alle maakindustrie is hier weg, hier wordt veel gepraat maar nog weinig gemaakt, men heeft het allemaal laten gebeuren, ja ook EU, en nu maar janken.
    Waarom denk je dat Trump de industrie in zijn land terug groot wil maken?
    Akkoord de manier waarop is weer een ander verhaal, de man zal hier nooit goed kunnen doen, hij strijkt tegen de haren in van veel belangengroepen.(Weer geld en macht)
    I.p.v steeds kritiek zouden we beter zelf in de spiegel gaan staan, ook de hele EU, zuster Ursala haar schijnheiligheid is zo af te lezen.
    Dat hele EU circus heeft ons ook nog niet veel bijgebracht.
    Ben van geen enkel leider fan, alles zit complex in mekaar, nogmaals de mens kan het niet, maar het basisidee om een eigen sterke economie te hebben waar werkelijk iets gemaakt wordt is zeker niet fout.

  12. Slecht artikel.
    De windtmarges van alle chinese bedrijven zijn gebaseerd op erg gekleurde officiële cijfers vanuit de chinese overheid. Het gegeven dat al die merken zwaar gesubsidieerd worden vertekend het beeld.
    Tesla heeft voor ruim 1/3 deel inkonsten uit stikstof rechten. Als je puur kijkt naar kosten productie en opbrengst verkoop dan kriden ze verlies.
    Diverse andere nerken die wel winst maken , kia:/Hyundai ontbreken. Kortom rommelig artikel.

  13. Nee het uitgangspunt is laden doe je bij voorkeur op je bestemming, dan kost het je namelijk geen tijd.
    Snelladen doe je alleen als dit noodzakelijk is om je bestemming te halen.
    Een vergelijking maken met hoe we vroeger brandstof tankte is zinloos, appels met peren vergelijking.

  14. Een groot deel van Tesla’s totale winst komt echter niet direct uit de verkoop van auto’s, maar uit de verkoop van emissierechten aan andere autofabrikanten

  15. Indien binnen afzienbare tijd EV’s heel snel kunnen laden dan kunnen ook al die laadpalen uit de woonwijken worden verwijderd. Dit heb ik jaren terug al voorspeld. Laden doe je thuis of bij een laadstation net als brandstof tanken. We hebben toch ook nooit overal in woonwijken brandstofpompen neergezet!

  16. Klopt… en nog steeds accepteert de EU de invoer van deze subsidievehicles.. Waarmee de Europese autobouwers nog steeds net oneerlijke concurrentie te maken hebben. Voor de automobilisten die toch in deze Chinese auto’s (dus inclusief Volvo) rijden.. daar is maar 1 woord voor: bah

  17. Paul dank je voor de verheldering. Ik vond het nogal een vreemd bericht maar dit maakt wel duidelijk hoe het zit.

  18. Kijk altijd even naar de bron bij dit soort berichten. Rho Motion is eigendom van Benchmark Mineral Intelligence en die schrijven over China, China en China. Dit bericht komt dus nog net niet rechtstreeks vanuit de Chinese overheid, maar het scheelt niet heel veel.

  19. Zonder de miljarden en miljarden vanuit de Chinese overheid zouden alle Chinese fabrikanten dieprode cijfers schrijven. Of beter passend: bloedrode cijfers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear