Achteraf gezien waren een warmtepomp en zonnepanelen niet eens zo’n gekke investering geweest. Als die zonnepanelen niet waren meegenomen door storm Eunice, dan. Met de oplopende gasprijzen zit je nu dus met de gebakken peren, terwijl je liever voor weinig centjes een gebakken maaltijd wilt hebben. Geen zorgen, wij hebben de oplossing: eten koken onder de motorkap. Als je met een brandstofmotor rijdt, tenminste.

Wist je dat zo’n 60 procent van alle energie bij een verbrandingsmotor verloren gaat? Het grootste deel verdwijnt de lucht in als hitte. Dat betekent dat je van die 2,2 euro per liter dus 1,3 euro niet omzet in beweging, maar weggooit. Dus waarom zou je die hitte niet gebruiken om eten te koken onder de motorkap? Dit is een retorische vraag, die we wel beantwoorden aan het einde van de rit.

Stap 1: Kies het juiste eten

Waarschijnlijk wil je een gekookt maaltje als terugkomt van een dag werken. Kijk dus hoe lang de rit van het werk naar huis is. Stoofvlees maken tijdens een rit van 10 minuten, dat gaat je niet lukken. Zeker niet omdat de motor ook niet meteen op temperatuur is. Stem het te bereiden eten af op hoe lang je in de auto zit. En check even of je geen lek uitlaatspruitstuk hebt.

Stap 2: Eten koken onder motorkap moet op de juiste plek

Rij je ‘s ochtends naar het werk om daar te ontbijten? Leg je broodjes dan op de stoelverwarming. Moet iets alleen maar een beetje garen of opwarmen, leg het dan in de buurt van de radiator. Die wordt tussen de 90 en 120 graden (door het gesloten koelsysteem ligt het kookpunt hoger). Pas op voor de uitlaat, want die kan tot wel 900 graden worden. Het hitteschild boven het spruitstuk zal misschien wat minder heet worden, maar houd toch een gepaste afstand.

Stap 3: Pak het eten goed in

Pak het te bereiden eten goed in in aluminiumfolie. Écht goed, want de motorruimte is niet de meest hygiënische plek voor je maaltijdje. Leg je voedsel op de uitgekozen plek onder de motorkap en start de rit. Geniet tijdens het rijden van je nieuwe luchtverfrisser met barbecuegeur. En let wel even op gekke rookvorming van onder de motorkap. Zorg dat je altijd een tang bij de hand hebt om het eten te verwijderen.

Stap 4: Proef het eten en overweeg een barbecue

En, hoe ging het? Smaakt het naar hoe een werkplaats ruikt? Dan kun je het eten misschien maar beter weggooien en een barbecue organiseren. Dat scheelt ook weer gas. Om aansprakelijkheidsreden raden we het je toch echt af om een maaltijd onder de motorkap te bereiden. Het goede nieuws is dat je binnenkort gewoon je Airfryer kunt aansluiten op het laadpoortje van een elektrische auto. Of een benzineauto ook de kracht daarvoor heeft, lees je hieronder.

Kun je een frituurpan aansluiten in de auto?

Met een omvormer op de 12-volt aansluiting

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear