Soms lijkt het wel onmogelijk om duurzaam bezig te zijn. Wil je lekker groen een maaltijd zonder vlees op tafel te zetten, blijkt dat er 320 liter water nodig is om die ene avocado te produceren. Ook iets als soja blijkt slecht te zijn. En als je je elektrische auto oplaadt met zonne-energie, dan zorgt je alsnog voor uitstoot door de slijtage van de banden en remmen. En daar wil de EU nu iets aan doen.

De EU is nu druk bezig met het maken van de Euro 7-regels. Dit zijn de nieuwe uitstoot-eisen waaraan alle nieuwe auto’s in 2025 moeten voldoen. Als onderdeel van de nieuwe normen wil de EU ’emissies van remmen en banden reguleren’. Ze willen limieten stellen aan hoeveel uitstoot er van banden en remmen mag komen. Deze uitstoot heet ook wel microplastic.

Hoeveel uitstoot autobanden mogen veroorzaken, is nog niet bekend

Wat de uitstoot per band mag zijn, is nog niet bekend. Hoe de EU de uitstoot wil gaan meten, is ook nog niet bekend. De regels voor Euro 7 zijn dan ook nog niet definitief. In 2024 moet de EU met een compleet voorstel komen met de gestelde eisen aan banden en de meetmethode. De EU maakt onderscheid tussen normale banden, sneeuwbanden en ‘speciale’ banden, waar bijvoorbeeld offroad-banden onder vallen.

Onder microplastic valt volgens TNO stukjes kunststof die kleiner zijn dan 5 millimeter. Volgens TNO zijn autobanden goed voor 35 procent van de microplastic-uitstoot. De rest komt bijvoorbeeld van plastic tasjes, folie dat gebruikt wordt in de landbouw en er komt ook veel van kleding af, bijvoorbeeld als je de kleding wast.

Microplastic komt in de lucht terecht, in het drinkwater en uiteindelijk ook in ons eten. Volgens de World Health Organization is er nog niet genoeg data om te concluderen hoe veilig of onveilig de microplastics zijn voor mensen. Je wordt er in ieder geval niet beter van.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)