Autofabrikanten en de Europese Unie voeren al een tijd een felle discussie over de nieuwe Euro 7-emissieregels. De oorspronkelijke opzet voor de regels zou volgens veel fabrikanten te streng zijn, waardoor brandstofauto’s te duur zouden worden door alle bijkomende kosten. BMW noemde het zelfs ‘een strop voor de auto-industrie‘. Het lijkt er nu op dat de Euro 7-regels toch minder streng gaan worden, en daar mag je de inflatie voor bedanken.

Er zullen maar weinig mensen blij worden van de inflatie, maar in het geval voor de autofabrikanten zorgt het voor een kleine meevaller. Politico heeft een nieuwe opzet voor de Euro 7-norm in handen gekregen. Daarin staat beschreven dat de regels minder streng worden dan eerst gedacht omdat de eerdere norm ‘ongekende druk uitoefent op de toeleveringsketen van de automobielindustrie en leidt tot betaalbaarheidsproblemen voor consumenten, in een algemene context van hoge inflatie.’

Zuinige auto’s ontwikkelen is te duur

Volgens Politico wil de EU nu de kosten die met de Euro 7-norm gemoeid zijn, gaan ‘minimaliseren’. De eisen van de EU waren aanvankelijk zo streng dat de ontwikkelingskosten van de auto’s enorm zouden stijgen, maar ook de kosten om de auto’s te produceren. De auto’s zouden hierdoor weer erg duur worden, waardoor er minder verkocht zou worden. Je snapt de neerwaartse spiraal waar veel autofabrikanten voor vreesden.

Een andere reden voor de EU om de Euro 7-norm minder streng te maken, is het aankomende verbod op de verbrandingsmotor. Zoals het er nu voorstaat, mogen automerken in 2035 geen nieuwe auto’s meer verkopen met een benzine- of dieselmotor. De noodzaak is dus minder groot én het geld wat niet in überzuinige benzinemotoren gaat zitten, kan nu in de ontwikkeling van EV’s gestoken worden.

Economie boven klimaat?

Het lijkt er dus op dat auto’s met verbrandingsmotoren niet onmogelijk duur gaan worden in de toekomst, ironisch genoeg dus door de inflatie. Dit zou financieel gezien goed nieuws zijn voor de consumenten. Hopelijk hoeven we niet aan onze kleinkinderen uit te leggen waarom ze tegenwoordig niet meer zonder zuurstofmasker naar buiten kunnen; ‘dat komt omdat opa graag een goedkope auto wilde, snap je?’.

Advertentie

Reacties

 • Peace heeft op 28 oktober 2022 geschreven:

  Wat een bullshit ,dat later de kleinkinderen met een masker op moeten lopen omdat opa,een goedkopere auto wilde
  Ten eerste is het onzin omdat veel geld in te stoppen om zuinigere moteren te ontwikkelen als er in 2035 geen brandstofmoteren meer verkocht mogen worden binnen de EU
  Ten tweede auto’s die er nu rondrijden zijn al velen malen zuiniger en milieu veel minder belastend dan vroeger
  Ipv benzine en diesel wordt er nu ook al met waterstof auto’s gereden die dus nul uitstoot hebben
  Nu met de oorlog van Ukranie wordt er zoveel vervuiling uitgestoten dat de rijdende auto’s hierbij in het niet vallen
  We zijn met zijn allen veel meer gebaat dat deze oorlog snel stopt en niet alleen vanwege het milieu

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie