Noorwegen wil in 2025 de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor verbieden. Daaronder vallen ook hybrides. We hebben het gedubbelcheckt, maar dat is al over twee jaar. Terwijl wij hier zeuren dat 2035 te vroeg is, lijkt het erop dat de inwoners van Noorwegen geen probleem hebben met het verdwijnen van de benzine- en dieselauto bij de dealers.

Volgens de Noorse verkeersfederatie OFV werden er in mei 13.342 nieuwe auto’s verkocht in Noorwegen. Daarvan hadden er maar 435 stuks alleen een benzine- of dieselmotor, wat neerkomt op slechts 3,3 procent. Nog eens 15 procent is hybride. Het allergrootste deel – maar liefst 80,7 procent – is volledig elektrisch. Een kwart van de EV-verkopen is dan weer Tesla Model Y.

Zijn er dan in 2025 helemaal geen benzineauto’s meer in Noorwegen?

Dat zou kunnen, maar daar gaan we niet vanuit. Het schijnt dat je bij het kopen van een auto ook voor een tweedehands auto kunt gaan. De bestaande exemplaren zullen dus nog wel eventjes doorrijden. Wat de situatie in Noorwegen voor de rest van de wereld interessant maakt, is dat het land als een soort toekomstbeeld kan werken.

Het streven in Europa is nog altijd om in 2035 te stoppen met de verkoop van nieuwe auto’s die CO2 uitstoten. Met een kleine uitzondering voor auto’s die op CO2-neutrale peut rijden. Het is dus interessant om te zien wat er gebeurt met de tweedehandsmarkt in Noorwegen vanaf 2025. Wat gebeurt er met het bestaande wagenpark? En met de prijzen aan de pomp als iedereen gaat laden?

Advertentie

Reacties

 • Caspar heeft op 11 juni 2023 geschreven:

  In Noorwegen wordt de meeste stroom opgewekt door waterkrachtcentrales dus als je daar elektrisch rijdt is het ook echt groen en bovendien goedkoop. Die situatie hebben wij niet in de rest van Europa, dus vergelijken wordt moeilijk.

  • Joel heeft op 11 juni 2023 geschreven:

   Dit in combinatie met het Nederlandse energienet wat eigenlijk nu al te weinig capaciteit heeft, dat word toch een dingetje als we met z’n allen de auto gaan laden en de inductiekookplaatjes aan zetten

   • Dick heeft op 11 juni 2023 geschreven:

    In Noorwegen kost de stroom tussen de € 0,001 en € 0.01 cent per kW. De meeste elektrische auto’s gebruiken 20 kW per 100 km. Dan weet je dan benzine heel veel duurder is. Het is allemaal financieel gestuurd.

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie