De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is sinds gisteren helemaal officieel en gaat in op 1 juli. Kopers van nieuwe volledig elektrische auto’s krijgen 4.000 euro terug van de overheid en kopers van gebruikte volledig elektrische auto’s krijgen 2.000 euro subsidie. Deze EV-subsidie geldt ook voor (private) leasers. Er kleven wat spelregels aan: zo is er een lijst van nieuwe auto’s die in aanmerking komen en moeten gebruikte EV’s bij officiële garages worden gekocht.

De overheid trekt in totaal 17,2 miljoen euro aan EV-subsidie uit in 2020. Hiervan is 10 miljoen bestemd voor nieuwe EV’s en 7,2 miljoen voor gebruikte stekkerauto’s. Dat komt dus neer op subsidie voor 2.500 nieuwe EV’s en 3.600 gebruikte. De vraag is alleen of dat genoeg is. In mei van 2020 werden er volgens Kentekenradar.nl 1.388 vol-elektrische auto’s op kenteken gezet. In april waren dat er 1.559. Een simpele rekensom leert dus dat de subsidie al binnen twee maanden op zou zijn, halverwege augustus. Als de verkopen stevig aantrekken, zoals te verwachten valt, gaat het nog sneller.

Niet alle auto’s vallen binnen de EV-subsidie

Daarbij moet gezegd worden dat de Audi e-tron en de Tesla Model 3 bijvoorbeeld buiten de subsidieregeling vallen, omdat ze te duur zijn. De verkooptoppers – Volkswagen e-Golf, Kia e-Niro en Hyundai Kona Electric – vallen wel binnen de regeling. Bovendien stimuleert de subsidie mensen om een EV te kopen, waardoor de verkopen alleen maar toe zullen nemen. Wil je de 4.000 euro subsidie op een EV, dan moet je dus snel handelen en hopen dat er geen wachtlijst is bij de dealers.

Vanaf 1 juli kun je in ieder geval online de EV-subsidie aanvragen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt: ‘U kunt de subsidie pas aanvragen, nadat u een koop- of leaseovereenkomst heeft gesloten. Koop- of leaseovereenkomsten met een datum op of na 4 juni 2020 komen in aanmerking voor subsidie.’ Je weet op het moment van kopen nog niet of je in aanmerking komt voor de subsidie. Sommige merken bieden gratis annulering aan als dat niet het geval mocht zijn.

Het budget voor 2021 moet nog worden bepaald. Wellicht dat dit ruimer uit zal vallen als blijkt dat de EV-subsidie een succes is.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear