Zoals het er nu naar uitziet, hebben we in Nederland nog een jaartje accijnskorting aan de pomp. In 2024 betalen we dus weer het oude belastingtarief op brandstof, maar in 2027 kunnen de heffingen nog eens extra toenemen. De Europese Unie wil belasting gaan heffen op alles wat CO2 uitstoot, dus ook benzine en diesel.

Energieverslaggever Mark Beekhuis zegt tegen BNR: ‘Een onderzoeksinstituut heeft uitgerekend dat het gaat om 10 cent per liter benzine en 12 cent per liter diesel. Dit zijn geen officiële bedragen die vanuit de Europese Unie komen, dus ik houd wel een kleine slag om de arm.’ Momenteel hebben we ruim 17 cent korting op Euro 95. In totaal zouden de heffingen dus met 27 cent toenemen voor benzine.

Extra belasting op benzine en diesel moet de uitstoot verlagen

De belasting is er om de CO2-uitstoot flink te gaan drukken. In 2030 moet de uitstoot in Europa gehalveerd zijn en in 2050 wil de EU helemaal klimaatneutraal zijn. Naast extra belasting op brandstof, zou er bijvoorbeeld een heffing komen voor gasgebruik in huis. Wel moet er een extra potje komen met subsidies voor isoleren en verduurzamen.

De lidstaten van de EU en het voltallige parlement moeten nog wel goedkeuring geven voor de nieuwe CO2-maatregelen. Als de nieuwe regels goedgekeurd worden, ga je in 2027 dus meer belasting betalen over brandstof. In 2030 wil de Nederlandse overheid rekeningrijden gaan invoeren, dus er gaat een hoop veranderen voor de automobilist.

Reacties

 • Boompje heeft op 26 december 2022 geschreven:

  Wij hebben een redelijke tuin met bomen planten en gras, dit zijn CO2 opnemers, krijg ik daar nu per dag een vergoeding voor? We moeten immers toch verder vergroenen? Zo niet kan ik beter alles eruit halen en bestraten bespaard ons een hoop onderhoud.
  Dus EU kom maar op met die vegoeding per ton CO2 vergoeding.

  Reageer
 • Lasgo heeft op 26 december 2022 geschreven:

  Gewoon: NEXIT!!

  Die hele EU maakt van de westerse landen derdewereldlanden. Stelletje idioten.

  Reageer
 • Jantje heeft op 20 december 2022 geschreven:

  Ze zin niet wijs, helemaal doorgeschoten….

  Reageer
 • Berend heeft op 20 december 2022 geschreven:

  Uit de Eu Stappen direct stelletje idioten in de haag d’r uit gooien

  Reageer
 • Avics heeft op 20 december 2022 geschreven:

  We moeten deze onzin echt gaan stoppen en de mensen verantwoordelijk gaan stellen die een socialist zoals Timmerfrans naar de EU stuurden om met zijn klimaatpsychose.

  Het is weer typisch a-creatieve politiek om een al dan niet bestaande klimaatverandering aan te pakken met meer regelgeving en belastingen.

  Niet op zoek gaan naar echte oplossingen door goede engineering.

  Reageer
 • Paul heeft op 19 december 2022 geschreven:

  Ze zijn echt de weg kwijt daar in Brussel.
  Alle hoge salarissen en expensive kosten moeten toch ergens vandaan komen.
  Daarboven op nog een rekening rijden….
  Echt de weg kwijt….

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)