Goed nieuws voor wie het momenteel wel érg warm vindt in Nederland: deze week wordt het warm én benauwd. Het gaat vandaag op veel plekken stevig regenen – maar de temperatuur blijft aan de hoge kant. Het slechtste van twee werelden, want hierdoor kan het plakkerig en broeierig gaan aanvoelen. En dan is er nog een probleem: de wegen kunnen extra glad zijn.

Als het een langere tijd warm en droog is geweest, kunnen de wegen extra glad worden door een regenbui. Dat komt omdat de regen normaliter het asfalt schoon spoelt. Nu er een tijdje geen regen is gevallen, is er meer vuil dan normaal blijven liggen. Dit zijn bijvoorbeeld druppeltjes olie, stof en rubber van de banden.

Op het moment dat het lichtjes gaat regenen, kom dit vuil los en zorgt het ervoor dat het extra glad kan worden op de weg. Als het harder gaat regenen, spoelt het water de wegen weer schoon. Hou dit altijd even in je achterhoofd als je weer de weg opgaat en je ziet dat het asfalt nat is. Hou net iets meer afstand en duik niet te snel de bocht in.

Zeker in het buitenland

In Nederland hebben we op de meeste plekken prima asfalt en is het nooit weken achter elkaar droog. In het buitenland is dat een ander verhaal, daar zie je de wegen bijna glimmen van alle rubber- en olieresten die erop liggen. Ben je op vakantie op bijvoorbeeld een Grieks eiland en gaat het regenen, wees dan extra voorzichtig.

De geur van regen heet petrichor

Omdat het nu wat langer droog is geweest in Nederland, is er een grote kans dat je vanavond ‘de geur van regen’ gaat ruiken. De officiële naam hiervan is ‘petrichor’. Dit is een samentrekking van steen (petra) en het bloed van de goden (ichõr).

De geur komt niet van asfalt, maar van planten. Planten geven een bepaald stofje af bij langere perioden van droogte. Deze stof gaat in de aarde en in gesteente zitten. Als het gaat regenen, komt dit stofje omhoog en ruik je de typische regengeur. Weer wat geleerd vandaag.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear