Als het zo doorgaat, kunnen de ‘piraterij is een misdrijf’-advertenties weer uit het vet gehaald worden; straks gaan we allemaal nieuwe auto’s illegaal downloaden om met de 3D-printer te fabriceren. Een volledige auto is misschien nog een brug te ver, maar je kunt nu wel voor nog geen 500 euro een volledige fastback-hardtop voor de Mazda MX-5 printen.

Als je uit Duitsland een fastback-hardtop wilt kopen voor een MX-5, dan ben je zo’n 3.500 euro kwijt. Het is dus nogal een besparing. Je moet niet gaan terugrekenen hoeveel geld je zou verdienen als je deze uurtjes zou gaan werken, maar daar is het ook een hobby voor. Het resultaat is misschien niet helemaal perfect (het oppervlakte golft een beetje) maar voor het geld mag je niet klagen.

Allemaal kleine stukjes

De handige Mazda-rijder heeft geen 3D-printer van twee meter lang. Hij heeft de 3D-tekening in allemaal kleine stukjes opgehakt die allemaal in elkaar klikken. Van het grote onderdeel dat zo ontstaat, had hij eerst een mal gemaakt en dáár weer een koolstofvezel hardtop van gemaakt. Het eindresultaat was alleen niet helemaal strak, dus kwam er een tweede versie.

Voor de tweede versie draaide de 3D-printer weer overuren om talloze kleine stukjes te maken. Deze zijn weer aan elkaar geklikt, maar dit keer zijn de printjes met glasvezel bedekt voor een glad oppervlakte. De kofferklep is wel van glasvezel. Na een hoop schuur- en plamuurwerk ging de hardtop naar de spuiter. De ruiten zijn van plexiglas.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)