De een gebruikt het weekend het liefst om hersencellen kapot te maken en de ander wil graag iets leren. Als je behoort tot die laatste groep hebben we een mooie geschiedenisles voor je. Over het Ferrari-logo. De eerste groep redt zichzelf wel.

Goed, waar komt het logo van Ferrari eigenlijk vandaan? Een beetje graven in de archieven van de Italiaanse fabrikant brengt een bijzonder verhaal naar boven. Het komt namelijk uit de lucht vallen.

Maar dat Ferrari-logo is toch een paard?

Klopt, maar het logo is afkomstig van de Italiaanse Francesco Baracca, een militair die maar één droom had: deel uitmaken van de eervolle cavalerie. Nadat hij met succes de militaire academie van Modena voltooide, ging Baracca, die uit een welvarende familie kwam, bij de cavalerie. Na twee jaar vond Baracca er weinig meer aan; hij was meer geïnteresseerd in vliegen en trok naar het Franse Reims om daar piloot te worden.

Corpo Aeronautico Militaire

In de zomer van 1912 was Baracca een volwaardig piloot en voegde zich bij het Corpo Aeronautico Militaire, oftewel het Italiaans Militair Luchtvaartcorps. Twee jaar later werd ene Franz Ferdinand in Oostenrijk-Hongarije van z’n auto geknald. De Eerste Wereldoorlog brak daardoor uit en Baracca vocht voor Italië in de lucht. In die periode was het gebruikelijk om je eigen vliegtuig een soort logo te geven, of een beschildering met enige betekenis. Baracca koos voor een steigerend paard – dat hem, zo hoopte hij, geluk moest brengen. En dat deed het zeker: Francesco Baracca werd in 1917 de meest gerespecteerde en dodelijkste piloot van Italië.

Een tragisch einde

In 1918 vloog Baracca met zijn 91ª Squadriglia aeroplani da caccia, het 91ste regiment dat hij destijds onder zijn hoede had, naar Oostenrijks gebied om daar de vijandelijke grondtroepen te verzwakken. Zo zouden de Italiaanse grondtroepen makkelijker door kunnen stoten. Baracca vloog samen met een nieuwkomer, maar al snel raakten ze elkaar kwijt. Volgens de beschrijvingen klom de nieuwe piloot hoger de lucht in, om te ontkomen aan ‘iets’ vijandigs, en zag hij ineens door het wolkendek een brandend vliegtuig naar beneden komen. Vijf dagen later werd dat vliegtuig door het Italiaanse leger gevonden, Baracca lag naast dat vliegtuig met een pistool in zijn hand en een schotwond in het hoofd. Hij had op dat moment 34 confirmed kills, zijn precieze doodsoorzaak blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk. Waarschijnlijk heeft hij zich van het leven beroofd toen hij naar beneden stortte.

Een bijzondere ontmoeting

Tijdens een race in 1923 ontmoette de jonge Enzo Ferrari twee toeschouwers. Aan hun kleding kon hij zien dat ze uit een vooraanstaande familie komen. Het blijken de vader en moeder van Francesco Baracca te zijn. Ze vertellen dat ze in hem – Enzo – dezelfde drift, passie en toewijding zien als bij hun zoon en ze vragen Enzo het logo van Baracca te gebruiken, voor goed geluk. Enigszins vreemd natuurlijk als je bedenkt dat je met dat geluk dus uit de lucht geknald wordt. Maar, in 1929 wordt het Ferrari-logo, aangepast door Enzo met de gele kleur van Modena op de achtergrond, officieel in gebruik genomen. In 1932 wordt het steigerende paard opnieuw wereldberoemd.

Voor de voetballiefhebbers: Mesut Özil is te zien op ongeveer 43 seconden in de video. Blijft leuk.

Bron: Ferrari

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear