Toen in juni de kanshebbers voor de titel ‘Auto van het Jaar’ bekend werden gemaakt, gokten wij nog voorzichtig op de Kia Cee’d. De Hyundai i30 gold als outsider, simpelweg omdat we het idee hadden dat de titel weer eens richting Azië moest.
 
Maar zo werkt het dus niet. De titel ging welverdiend naar Italië, naar de Fiat 500 die nog maar net op de markt is en waarvoor de wachtlijsten inmiddels langer zijn dan in het gemiddelde ziekenhuis. Al met al wordt het dus een mooi jaar voor de nieuwe 500, die eerder dit jaar ook al werd uitgeroepen tot mooiste auto ter wereld.
 
De overwinning zal Fiat ongetwijfeld nog zoeter smaken omdat het verschil tussen de nummers 1 en 2 nooit eerder zo groot was. Vorig jaar had de Ford S-MAX bijvoorbeeld maar twee punten voorsprong op de Opel Corsa, terwijl de Renault Clio in 2005 maar vijf stemmen meer had dan de Volkswagen Passat. Ook daarom is het bijzonder dat de Fiat 500 zestig punten meer had dan de Mazda2, die dus als tweede eindigde. De Ford Mondeo eindigde op de derde plaats.
 
Er is overigens nogal wat te doen rond de uitslag, die eigenlijk pas aanstaande maandag bekend zou worden gemaakt. We hebben klassementen gezien met de Mondeo op twee en de C-Klasse op drie, maar iedereen lijkt het erover eens te zijn dat de Fiat 500 winnaar is. Wij in ieder geval ook.
 
De volledige uitslag:
 
Fiat 500 – 385
Mazda2 – 325
Ford Mondeo – 202
Kia Cee’d – 166
Nissan Qashqai – 147
Mercedes C-Klasse – 128
Peugeot 308 – 97
 
Advertentie

Reacties

Meer van TopGear

Advertentie