Fiat is een merk dat ijzersterk is met kleine en compacte auto’s. Modellen als de 500, 600 en Panda zijn ware iconen in hun klasse. Iets hoger in de markt zit dat iets anders. Daar gaan de klanten toch liever voor iets anders. Fiat heeft het geprobeerd met de Tipo, die hier niet echt aansloeg. Het was een prima auto, maar wellicht een tikkeltje te belegen.

In Europa is het segment voor hatchbacks, sedans en stationwagons niet zo heel erg groot meer als het was. Wij willen allemaal massaal een crossover. Het lieft een beetje sportief getinte crossover. Het gekke is: Fiat maakt ze wel, maar levert ze hier niet. Het gaat in dit geval om de Fiat Fastback en de Abarth Fastback. Die zijn onlangs gefacelift en meer dan ooit zou je de vraag kunnen stellen, waarom wordt deze auto niet in Nederland verkocht?

Wat is de Fiat Fastback eigenlijk?

Voordat we daar aan komen, eerst de auto zelf. De nieuwe Fiat Fastback is een stukje frisser dan voorheen, dankzij nieuwe bumpers, koplampen, wielen en achterlichten. De auto staat op het MLA-platform is strikt genomen een B-segment auto, wat bij ons de 600 is. In principe is de basis voor de Fastback de Fiat Pulse. Dat is dan weer de Crossover-versie van de Fiat Argo, een model voor de Zuid-Amerikaanse markt van het formaatje Punto.

Alleen is deze iets opgehoogd en uitgerekt. Qua concept is het vergelijkbaar met de Renault Arkana en de Volkswagen Taigo, die wel alle twee in Nederland leverbaar zijn. Natuurlijk hangt er rond dit soort auto’s een zweem van huishoudbeurs om heen, maar in Nederland zijn compacte crossover-coupés populair, vooral in de private lease.

Er is ook een Abarth

De leukste uitvoering is de Abarth, die meteen onthuld is. De Abarth Fastback is simpelweg gezegd de snellere, dikkere en sportievere versie. De basis is identiek, dus hetzelfde koetswerk, platform en interieur. De Abarth heeft alleen andere aankleding en een potentere motor, precies at je wil van een Abarth. Exacte prestatiecijfers zijn nog niet bekend, maar van 0-100 km/u sprinten duurt minder dan acht tellen en de topsnelheid bedraagt meer dan 210 km/u.

De Fiat en Abarth Fastback komen vooralsnog niet Nederland, maar zeg nooit nooit. Zo was het ook niet de bedoeling dat Volkswagen nivus naar Europa kwam, maar dat is toch gebeurt. Het grootste obstakel om een succes te zijn is Europa zijn de enorm strenge eisen qua veiligheid en uitstoot. Het MLA-platform is vrij simpel (lees: stokoud) en er zijn geen hybride-systemen om het verbruik terug te dringen. Qua prijzen zou de Fiat Fastback uitkomen op zo’n 19.000 euro en de Abarth-versie op 27.000 euro.

Lees ook: Deze nieuwe Abarth Pulse is alleen voor Brazilië (want hier wordt het merk elektrisch)

Maar ook al zou de auto voldoen aan de veiligheids- en uitstooteisen, dan zouden de taksen roet in het eten gooien. Niet alleen de importtaksen, maar ook de lokale belasting. In ons land wordt er belasting op uitstoot gerekend. Voordelige auto’s met eenvoudige techniek stoten vaak wat meer uit, worden daardoor zwaarder belast en zijn dan ineens onverkoopbaar. Maar qua concept, een vlotte crossover coupé zou het zeker geen slecht idee zijn van Fiat om een dergelijke auto voor hier te overwegen.

4 reacties op “Sportieve Abarth met 185 pk kost verrassend weinig (en de Fiat-versie is nog goedkoper)”

  1. Als blije fastback-abarth eigenaar is het leuk om op een NL site een stukje over mijn auto te lezen. Er staan helaas wat slordige beweringen in. Het MLA plataform is niet stokoud, maar is ontwikkeld voor de Pulse en de Fastback. Gemini heeft mij daar zojuist over geïnformeerd. Verder zijn er sinds een klein jaar mild hybride versies op de markt van de Pulse en de Fastback. Niks oude techniek. Mijn Abarth is, zoals alle in auto’s die in Brazilië verkocht worden bi-fuel. Rijdt op zowel gasolina als etanol en op elke mengverhouding die er tussen die twee brandstoffen kan voorkomen. De fastback heeft een noodrem systeem, drive lane assist, start-stop en alle toeters en bellen die Europese auto’s ook hebben. Voldoet aan de milieu-eisen die in zuid Amerika gelden, die een regelrechte kopie zijn van de Europese eisen. Dank in elk geval voor het onder de aandacht brengen van braziliaanse fiats. Maar verzin er nou niet vooroordeel bevestigende clichés bij om deze producten bij voorbaat af te schilderen als ” het zal wel verouderde techniek zijn”. Want dat is gewoon niet waar.

  2. Hoog ‘als de hemel naar beneden valt’-gehalte dit. Er komen hier wel vaker auto’s langs die er ‘toch lang niet gek uitzien’ en ‘nieuw niet meer kosten dan een tweedehands Polo’… in China of in India of in Brazilië.
    Blijven tonen, hoor – het is leuk om te zien wat ze elders in de wereld maken en wat het daar kost – maar laat de teaser-teksten over komst naar Europa maar weg.

Geef een reactie

(verplicht)