Uiteraard besteedt Fiat in Genève uitvoerig aandacht aan het groene karakter van haar modellen. Zonder groene visie hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Zelfs bij Ferrari maken ze zich ernstige zorgen over het milieu, getuige het conceptmodel van de F430 Spider op bio-ethanol in Detroit. Maar dat terzijde.
 
In de groene zone op de stand kunnen we onder meer een speciale versie van de 500 zien, die als 500 Aria concept door het leven gaat. Het persbericht vermeldt dat het studiemodel gebaseerd is op de 500. Goh, wat een openbaring! De conceptcar is gezegend met een 1,3-liter Multijet dieselmotor, die voldoet aan de Euro 5-emissienormen. Voor de freaks: de CO2-uitstoot bedraagt 98 g/km. Wie een kijkje in het interieur neemt, krijgt wellicht een déjà vu. Veel van het binnenste bestaat immers uit recyclemateriaal.
 
Aria numero due betreft een conceptstudie op basis van de Panda . Het is een drukte van jewelste daar in die groene zone! Let ook even op de ‘speciale’ bestickering. Alsof je door het plaatwerk heen kijkt. Wat maakt deze Panda nou werkelijk zo bijzonder? Vooral de CO2-uitstoot van slechts 69 gram per kilometer. En verder? Uhm, de aandrijving, want de 80 pk sterke 900-cc turbomotor kan zowel met benzine als met een mix van aardgas en waterstof uit de voeten.
 
Gelukkig toont Fiat ook vernieuwde productiemodellen. Al zijn de wijzigingen niet schokkend en vooral op motorisch vlak te vinden. Te beginnen met de 1,3-liter Multijet diesel in de Punto (90 pk; 200 Nm) en de 1.6 Multijet in de Bravo (105 of 120 pk; 290 of 300 Nm).
 
Tot slot nog wat info voor de kleine ondernemers onder ons. Alhoewel? De Fiorino is voortaan ook leverbaar in een personenuitvoering. Niet op grijskenteken dus. De fabrikant zegt veel aandacht te hebben besteed aan het interieur. Toch blijft het voor ons een laadbak met een paar stoelen erin. Detail: waar Peugeot en Citroën bij de gelijkvormige Bipper en Nemo vertellen dat de personenversie geen achterste zijruit krijgt, blijkt Fiat die ineens uit de hoge hoed te toveren.

Reacties

Meer van TopGear