Leuk feitje: de Fiat Panda is niet vernoemd naar de onhandige en bedreigde diersoort. De naam is een verwijzing naar Empanda, een godin van het oude Romeinse geloof. Zij was de beschermvrouwe van reizigers en zou zorgen voor eten en een veilige trektocht. Dat de huidige Panda Cross toch wel weer iets wegheeft van het dier dat ‘altijd hoofdpijn heeft’, zal dan weer geen toeval zijn. Giorgetto Giugiaro tekende de oorspronkelijke Fiat Panda in 1980, wat dus betekent dat de kleine Italiaan dit jaar 40 jaar oud is. Wereldwijd werden er miljoenen Panda’s verkocht. Tijd om de apartste speciale uitvoeringen uit te lichten.

Fiat Panda Italia 90

We geven geen prijzen aan wie raadt waar deze Fiat Panda zijn inspiratie haalt. Kijk maar even naar de wieldoppen. In 1990 vond het WK plaats in Italië, en dat vierde Fiat met deze Panda 750L. De auto was helemaal wit en het interieur was blauw, om zo de kleuren van het Italiaanse team te showen.

Fiat Panda ‘Terramare’

Deze kon je niet bij de dealer halen, helaas. Maurizio Zanisi – voormalig ingenieur bij het Italiaanse merk Iso Rivolta – bouwde deze Panda 4×4 om. De auto bleef drijven door opblaasbare compartimenten aan de zijkant en een waterjet achterop. In 2006 stak hij het Engelse kanaal over in zes uur.

Fiat Panda ‘Alessi’

Weinig uitleg nodig, deze. Het ontwerphuis Alessi – dat blikopeners, koffiezetapparaten en eierdoppen maakt – bundelde de krachten met Fiat voor deze Panda. Hij stond op de beursvloer van de Ideal Home Show in Londen.

Fiat Panda Mamy

Deze was speciaal voor moeders, blijkbaar. Deze paarse Panda kreeg een neerklapbare achterbank (50/50) en Isofix. Ook had hij een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en een tweede binnenspiegel om de kids in de gaten te houden. De interieurbekleding kon je in de wasmachine doen. Genderstereotyperen was helemaal hip toen.

Fiat Panda ‘Hawaii Edition’

Wie ooit The Inbetweeners heeft gezien, snapt deze Panda meteen. Het was geen echte uitvoering, maar een grapje voor de eerste dag van april. De auto heeft dezelfde kleurstelling als de fictionele Fiat Cinquecento ‘Hawaii Edition’ uit de Britse serie. Hij stond dus nooit écht in de showroom.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)