Flitsboete bij snel optrekken, kan dat?

Als je bij groen licht vol gas geeft naast een flitspaal

Foto('s): YouTube / Volkswagen Nederlandautoreclames verbieden Volkswagen en het oude vrouwtje reclame dragrace bij stoplicht
Foto('s): TopGear Nederlandverkeersboetes snelheidsboetes flitspaal rood kruispunt
Foto('s): PolitieDigitale Flitspaal
Foto('s): PixabayGeflitst in Europa
Foto('s): Unsplashtypes die je tegenkomt bij elk stoplicht
autoreclames verbieden Volkswagen en het oude vrouwtje reclame dragrace bij stoplicht
verkeersboetes snelheidsboetes flitspaal rood kruispunt
Digitale Flitspaal
Geflitst in Europa
types die je tegenkomt bij elk stoplicht

Misschien schoot de gedachte je weleens te binnen terwijl je voor het rode licht stond te wachten naast een flitspaal. Als je nu in een supercar zat en bij groen licht vol gas zou wegtrekken, zou je dan op je snelheid geflitst kunnen worden? Wat blijkt: dat is nog best een lastige vraag. We kunnen wel alvast verklappen dat je je bij een gemiddelde auto niet druk hoeft te maken over een flitsboete bij snel optrekken.

Sowieso zijn er meerdere soorten flitskasten. Het soort dat werkt met twee meetpunten, zal sowieso niet flitsen, omdat je te lang stilstond. Dan zijn er nog de palen die werken met radar. De producenten hiervan zijn echter niet heel happig om exacte specificaties zoals het flitsbereik te delen, merkten we. We moeten het dus doen met een gecalculeerde aanname. Op het internet (van niet-deskundige bronnen) komen we vaak een bereik tegen van tussen de 20 en 30 meter als flitsbereik van de radarkasten.

We vroegen iemand die wel oplette tijdens de natuurkundeles om het uit te rekenen. Zijn reactie leek aanvankelijk op een beroerte, maar dat bleek de formule te zijn om de afgelegde afstand na een bepaalde tijd uit te rekenen. S=Vb*t+0.5*a*t2, voor de liefhebbers. Het lastige van de berekening is dat je ervan uit moet gaan dat een auto lineair accelereert, wat natuurlijk niet helemaal zo is. We kijken hiervoor naar twee auto’s, een behoorlijk snelle 911 en een zeer snelle elektrische hypercar.

De berekening

Een Porsche 911 Turbo S zit in 2,8 seconden op de 100 km/u. Dit zou betekenen dat hij na zo’n 23 meter boven de 60 km/u zou zitten. Een Aspark Owl, die in 1,9 seconden naar de 100 km/u schiet, doet er 16 meter over om sneller dan 50 km/u te rijden. Die laatste, die je waarschijnlijk nooit van je leven zult tegenkomen, zou dus eventueel geflitst kunnen worden, áls de flitspaal naast het stoplicht stond. Meestal staan ze nog eens 10 meter voor het kruispunt, waardoor de 60 km/u pas na bijna 30 meter bereikt wordt in de Aspark.

En dan is er nog zoiets als een correctie van de snelheid. Conclusie: een flitsboete bij snel optrekken is vrijwel onmogelijk. Het moet de juiste soort flitspaal zijn en je moet in een auto zitten die eigenlijk niet eens bestaat, als je het productieaantal afrondt naar beneden. Daarbij flitsen niet alle stoplichten op een kruispunt op snelheid. Maak je dus maar geen zorgen.

Reacties
 1. Peter zegt op 4 juni 2020 om 09:09:

  @ Wouter
  Leer eerst eens fatsoenlijk Nederlands….

 2. Wouter zegt op 2 juni 2020 om 01:08:

  Ik reed met mijn auto 360km/u te hard over een kruissing. Politie wil men rijbewijs afneme, wat een pannenkoeken a sbe3

 3. Tonny zegt op 31 mei 2020 om 13:18:

  Ik kreeg een boete voor ROOD licht, omdat ik te langzaam reed. Als ik 4/100 seconde eerder de streep was gepasseerd, was er geen foto gemaakt van de overtreding. Ik reed echter 64 i.p.v. de maximaal toegestane snelheid van 70. Bij 70 was ik eerder bij de stopstreep gewest. Conclusie: bij twijfel is gas geven.

 4. Gerard zegt op 30 mei 2020 om 18:10:

  Wel jammer van dat STOPLICHT
  Wij noemen het een verkeerslicht

  • Wouter zegt op 2 juni 2020 om 01:09:

   Ahjoh bietje schijt hebbe a Sbe3

 5. Chmuldwr zegt op 29 mei 2020 om 21:51:

  Al regelmatig een boete gehad met mijn middelmatige fiesta op de president Rooseveltlaan Rotterdam. Optrekken vanaf het stoplicht en bij het piekje, waarop ik de cruisecontrol aan het aanzetten ben, blijk ik dus net iets te hard te rijden. Ik probeer het te onthouden om het op deze kruising niet te doen, maar helaas dat lukt niet altijd.

Geef een reactie

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws
Magazines