Gesteld op je après-ski-budget voor de wintersport? Pas dan even goed op als je met de auto naar de sneeuw gaat – of morgen terugrijdt. Morgen gaat er weer een flitsmarathon van start in Europa. Op 24 maart zullen diverse Europese landen extra veel flitsen. De flitsmarathon is het initiatief van het European Roads Policing Network, ook wel Roadpol genoemd. De marathon is onderdeel van de zogenoemde Speedweek van Roadpol.

Het is de negende keer dat er een flitsmarathon in Europa plaatsvindt. Vorige keer flitsten zestien landen 24 uur lang. Toen waren er ruim 12.400 agenten op de been om in totaal 146.337 boetes uit te schrijven. In België werd toen een bestuurder met 262 km/u gepakt – dat was de grofste snelheidsovertreding van die dag. De politie van België meldt overigens dat ze vandaag al aan de slag gaan met de marathon.

Henk Jansen van Roadpol zegt dat ‘boetes niet het doel zijn, maar slechts een middel’. Het echte doel is om bestuurders bewust te maken van hun gevaarlijke gedrag op de weg. Volgens Roadpol zijn 25.000 verkeersdoden in Europa per jaar toe te schrijven aan te hard rijden. Volgens de statistieken van vorig jaar begaat 6,8 procent van het wegverkeer een (snelheids)overtreding.

Doet Nederland mee met de flitsmarathon in Europa?

Nederland deed niet elk jaar mee met de marathon, maar dit jaar haken agenten in Nederland ook aan. Henk Jansen laat weten aan TopGear: ‘Nederland doet van 21 tot en met 27 maart mee aan de Speedweek en op 24 maart aan de Speed Marathon. In Nederland worden namelijk het hele jaar door snelheidscontroles uitgevoerd omdat (te hoge) snelheid de belangrijkste oorzaak is van verkeersdoden.’

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)