TopGear stapt net uit de nieuwe Ford Focus RS. In het volgende nummer lees je het uitgebreide rijverslag, nu alvast de highlights.

Testobject: Ford Focus
Uitvoering: RS
Locatie: Valencia, Spanje
Weersomstandigheden: bewolkt, graadje of 16

Wat reden we?
De langverwachte en bij voorbaat al bejubelde vierwielaangedreven super-Focus: de nieuwe RS.

Beviel het?
Nee, echt totaal niet. Wat denk je zelf? Al zolang er toffe, snelle en enigszins betaalbare auto’s bestaan, bouwt Ford ze, en je mag wel stellen dat ze er in de loop der jaren behoorlijk goed in zijn geworden. Het was dan ook niet de vraag óf de nieuwe RS goed zou zijn, maar hóé goed ie zou zijn. We kunnen je vertellen, voor de 50.000 euro die hij in Nederland kost, zul je er een hele kluif aan hebben om iets leukers en capabelers te vinden: van 0 naar 100 km/u in 4,7 seconden, een top van 266 km/u en een Drift Mode. Ja, een Drift Mode.

Nog bijzonderheden?
Waar zullen we eens beginnen? Ten opzichte van de vorige vijfcilinder RS moest de uitstoot omlaag en de pk’s flink omhoog, dus werd er een 2,3-liter EcoBoost-viercilinder klaargestoomd – hetzelfde blok dat in de Mustang ligt, maar dan met een nieuwe kop, nieuwe in- en uitlaattrajecten, een grotere turbo, etcetera. Het resultaat: 350 pk en (bij overboost) 470 Nm, dat via slimme torque vectoring naar alle vier de wielen wordt gestuurd. Tot 70 procent kan naar de achteras en tot 100 procent daar weer van kan naar één enkel wiel. Dit leek Ford een leuke reden om een elektronisch geactiveerde driftmodus in te bouwen waarmee je de auto met een kort voetcommando dwars kunt zetten en houden. Maar deze Focus is niet alleen bedoeld om te spelen: alles aan de RS is stijver, puntiger en beter dan bij de toch al niet misselijke Focus ST. De enige beschikbare transmissie is een handgeschakelde zesbak. De uitlaat heeft een speciaal injectiesysteempje voor extra ploffen en knallen. De ervaring in de Focus RS hangt aan elkaar van lachsalvo’s en grote brokken pure pret; lees volgende maand ons magazine, dan gaan we er in meer detail op in.

Welke versies komen er, wat gaan ze kosten en wanneer staan ze in de showroom?
De RS kent maar een paar opties, zoals 19-inch velgen met Michelin Pilot Sport Cup 2-banden (18 inch met Pilot Super Sports is standaard) en harde Recaro-kuipstoeltjes. Hij staat zoals gezegd voor op de kop af 50.000 euro in de Nederlandse prijslijst; in België heb je 'm voor 38.300 euro. In april verschijnt de auto op de markt, maar alle 60 exemplaren die voor dit jaar aan Nederland werden toegekend, zijn nu al verkocht. De importeur hoopt er nog een paar bij Ford Europa los te kunnen weken, dus blijf vooral aandringen…

Kom maar door met het eindoordeel dan!
Ben je boos, pluk een roos, leg hem op het asfalt en drift er vol met de Focus RS overheen. Als deze auto niet in staat is om je je bij vlagen de gelukkigste persoon op aarde te laten voelen, weten wij het ook niet meer. Chapeau, Ford, dat jullie een team technische tovenaars met het hart op de juiste plek de ruimte hebben gegeven om iets neer te zetten dat zo veel snaren zo goed raakt. De Focus RS is meer dan zomaar een snelle hatchback: hij is hoe snelle hatchbacks moeten zijn.

Video?!
Jazeker: we joegen de RS over de Circuit Ricardo Tormo in Valencia en maakten er meteen maar weer een TopGear Onboard-videootje van. Rij (en glij) mee!

 


Reacties

Meer van TopGear