Heb medelijden met de Ford Puma ST. Hem staat een lastige taak te wachten, en dat zonder echte rivalen om van te spreken. Er is geen Volkswagen T-Cross GTI, geen Cupra Arona en Hyundai besprenkelde de Kona nog niet met N-badges. De Puma ST is de enige hete compacte crossover van dit moment, en toch zijn de verwachtingen hoog. Dat komt doordat het de hoge versie is van de geweldige Ford Fiesta ST, misschien wel de beste hete hatch in zijn segment.

De Ford Puma ST staat hoger op zijn poten en weegt 100 kilo extra. Ford zegt dat dat niets is om je zorgen over te maken. De torsieas achter is 40 procent stijver dan bij de Fiesta ST (en daarmee 50 procent stijver dan bij de normale Puma) en de dempers en stabilisatoren zijn aangepast om het gooi- en smijtkarakter van de Fiesta te behouden. Ford zegt dat het comfort hierdoor niet minder is geworden. Klinkt als pure magie – we zijn benieuwd.

Specificaties Ford Puma ST

Net als de Fiesta ST stuurt in de Ford Puma ST een 1,5-liter driecilinder 200 pk en 320 Nm naar de voorwielen. De 0-100-tijd is 6,7 seconden en de top is 220 km/u. Volgens Ford kun je er nog redelijk mee zuinig rijden ook: een verbruik van 6,9 l/100 km zou mogelijk zijn. Niet mis als je het afzet tegen het vermeende rijplezier. Al weten we uit ervaring dat zelfs zo’n driecilinder heel, heel dorstig kan worden bij flink boenderen.

Binnenin plaatst Ford dikke Recaro-stoelen, rode stiksels op het stuur en een mooie pookknop. Een automaat is niet leverbaar. De graphics van het 12,3-inch scherm zijn opgeleukt voor de gelegenheid. Ook is er een nieuwe sportknop om door de rij-modi te bladeren. Naast Normal en Eco zijn er nu de Sport- en Circuit-modi. Op de optielijst staat een Performance-pakket met een sperdifferentieel, launch control en grotere 19-inch wielen.

Prijs Ford Puma ST

De vanafprijs van de Ford Puma ST is 40.725 euro. Het Performance Pack, dat je eigenlijk wel wilt, kost 1.115 euro. Je kunt kiezen uit de kleuren Agate Black, Desert Island Blue, Fantastic Red, Frozen White, Magnetic en het Mean Green dat je hierboven ziet.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)