Een burnout doen na het winnen van een race is een goed gebruik in vrijwel alle disciplines van de autosport. We willen verder geen waardeoordeel vellen over NASCAR, maar dat uitgerekend daar een coureur is die burnouts weigert te doen, is wel bijzonder. Coureur Ryan Blaney won voor Team Penske afgelopen zondag NASCAR-race op Talladega.

Om gelijk even het hele verhaal onderuit te schoppen: na de overwinning deed Blaney voor de verandering wél een burnout. Normaal doet hij dat dus niet. Tijdens de persconferentie legt hij uit dat hij dit keer ‘heel, heel opgewonden’ was en daarom een burnout deed. Ook legt hij uit waarom hij het normaal niet doet.

Vergelijking met een racepaard

Gepensioneerd coureur Dale Inman zag een paar jaar geleden hoe Ryan Blaney dus géén burnout deed na een overwinning, en sprak hem daarop aan. Hij vond het een goede zaak en maakte de treffende vergelijking: ‘Je ziet de winnaar van de Kentucky Derby niet van zijn paard stappen en zijn paard in elkaar meppen.’

Net als een jockey zijn racepaard niet in elkaar slaat, moet een coureur zijn materieel dus ook niet mishandelen. Blaney deed al geen burnout, maar na de woorden van Inman al helemaal niet meer. De racewinnaar van zondag is nu wel een beetje bang dat Inman boos op hem is.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear