In de boeken voor het theorie-examen staat maar weinig over roofdieren met slechte mondhygiëne, en toch tref je regelmatig vergeelde haaientanden aan op het wegdek. De gele driehoek die je (als je goed kijkt) regelmatig tegenkomt, heeft dan ook niets met voorrang te maken. De gele driehoeken op het asfalt hebben een andere belangrijke functie.

De gele driehoek op de weg is er voor de brandweer. De markering wijst naar een aansluitpunt voor de brandweerslang. Het zijn dus tappunten voor bluswater, bijvoorbeeld een brandkraan of een brandput. Door de gele markeringen weet de brandweer heel snel waar ze bluswater kunnen halen, wat wel zo handig is bij noodgevallen.

Gele driehoek op het wegdek wijst naar wateraansluiting

Waar vind je de gele driehoeken op de weg?

Brandweer.nl schrijft dat er in de bebouwde kom om de 80 meter een brandkraan moet zijn. Buiten de bebouwde kom is dit ongeveer 100 meter. Naast de gele driehoek op de weg is er nog een manier om erachter te komen waar blusvoorzieningen zijn. Ook deze heb (bewust of onbewust) vast eens in de straat zien hangen.

Gele driehoek op het wegdek wijst naar wateraansluiting

Naast gele driehoek op de weg is er nog een aanwijzing

Het zijn bordjes met een soort ‘T’ in het midden. Deze bordjes wijzen je richting rioleringen, gas- en waterleidingen. De roodkleurige platen met de letter ‘B’ (hier links) duiden op een brandkraan. Het bovenste getal is de identificatiecode van de blusvoorziening. Het ‘WOB’ dat er langs staat, geeft in dit geval aan dat deze kraan van Brabant Water is.

Volgens Brandweer.nl kan het bovenste getal soms ook de diameter van de waterleiding aangeven. Het getal aan de onderkant geeft het aantal meter je van de leiding zit. Staat er niets links of rechts van de ‘T’, dan moet je je omdraaien en 0,4 meter lopen. Staat er een getal op de plaats van de ‘B’, dan is dat het aantal meter naar links. Staat er rechts een getal, dan moet je die kant uit.

Rood bordje met daarop aanwijzingen naar de dichtstbijzijnde blusvoorziening, brandkraan, brandput

Parkeer vooral niet op een brandweerput

Het is sowieso handig om even te checken waar in jouw straat zich zo’n blusvoorziening bevindt, zodat je de brandweer erop kunt wijzen bij een noodgeval. Wat ook handig is, is om die plaats vrij te houden. Toch knap vervelend wanneer de schuur afbrandt en de Fiat Punto van je partner precies daar op de stoep staat om de boodschappen uit te laden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear