Het nieuws rond General Motors of de voormalige merken van General Motors volgt elkaar snel op. Maanden heeft men in Amerika zitten wachten om aan een wederopstanding te gaan werken, maar nu kan er pas echt vorm aan worden gegeven.
 
Het nieuwe GM is voor meer dan de helft eigendom van de Amerikaanse overheid, terwijl ook de Canadese regering een duit in het zakje heeft gedaan. Daarbij nog een aandeel voor de vakbonden en de oud aandeelhouders die genoegen moeten nemen met 10 procent.
 
Onder Chapter 11 wordt er zonder terug te kijken gereorganiseerd met als enig doel weer een gezond GM op poten te zetten. De niet renderende onderdelen vallen onder het oude GM en dat gaat failliet, de gezonde delen vallen onder het GM nieuwe stijl.
 
Een aantal merken zal het loodje leggen, anderen lijken juist net op tijd gered. Zo schijnt er voor Hummer een koper gevonden te zijn, die het merk vanaf het derde kwartaal zal overnemen. De productie blijft in de bestaande fabrieken, maar zonder een naam te noemen is al opgemerkt dat Hummer een veel groener modellenprogramma zal krijgen.
 
En dan Opel, dat is op het uur ‘U’ uit de bedoel gered en overgenomen door de Canadese onderdelenfabrikant Magna. Zonder slag of stoot gaat dit overigens niet. In totaal werken er in Europa 50.000 mensen bij Opel en Vauxhall. Daarvan zullen er maar liefst 11.000 worden geofferd! En zonder twijfel gaan er fabrieken dicht. Ook nu weer wordt die in Antwerpen genoemd en zelfs alle productie in Engeland zou worden stilgelegd. Wordt uiteraard vervolgd!

Reacties

Meer van TopGear