Wij schotelen jullie een korte geschiedenis voor van het autoracen in Europa. Van de eerste auto van Karl Benz tot de talloze kampioenschappen van Formule 1-koning Lewis Hamilton. En, niet te vergeten, de relatie van Lewis Hamilton…

Autoracen in Europa; een tijdlijn

1885: Karl Benz bouwt zijn eerste auto.

1886: Karl Benz bouwt zijn tweede auto. Het racen ziet zodoende het levenslicht.

1894: ’s Werelds eerste georganiseerde autorace wordt gehouden: een 80 kilometer lange betrouwbaarheidstest door de straten van Parijs. De winnaar completeert het parcours met een gemiddelde snelheid van 16 km/u, riant vlotter dan de gemiddelde snelheid in de Parijse straten vandaag de dag.

1898:De eerste race op een gesloten circuit wordt verreden op het Course de Périgueux.

1899: De organisatoren van de Course de Périgueux-race komen tot de conclusie dat er minder ongelukken zouden gebeuren als alle auto’s in dezelfde richting rijden.

1900: Krantenmagnaat George Bennett organiseert het eerste internationale autosportevenement, waarin Frankrijk, België, Duitsland en de VS tegen elkaar racen, over ruim 500 kilometer dwars door Frankrijk. De Amerikaanse deelnemers stoppen voor de eerste bocht, want hoezo, een bocht?

1923: De eerste 24 Uur van Le Mans. De duurrace geeft de destijdse fabrikanten de mogelijkheid te laten zien hoe snel en betrouwbaar hun voertuigen zijn, en geeft de destijdse Duitse toeschouwers de kans te laten zien hoe veel bier ze kunnen drinken voordat ze flauwvallen achter ­Tertre Rouge.

1950: Het eerste seizoen van de Formule 1 wordt gehouden. Bernie Ecclestone heeft op mysterieuze wijze dan al de televisierechten bemachtigd.

1969: De F1 gaat doen aan innovatie: deelnemende firma’s beginnen miljoenen in technologische research te pompen. In een zwaarbeveiligd laboratorium in West-Duitsland bouwen wetenschappers daarom de eerste ‘Michael Schu­macher’, een geavanceerde rijrobot gemaakt van titanium, siliconen en pure meedogenloosheid.

1979: De eerste Parijs-Dakar-rally wordt gehouden tussen Parijs, Frankrijk, en Dakar, Senegal. De organisatoren besluiten later dat dit te ingewikkeld is en verhuizen vervolgens de Dakar-rally naar Zuid-Amerika.

1982: Het World Rally Championship gaat een nieuwe fase in met de ­legendarische ‘Groep B’.

1987: Het World Rally Championship sluit de fase af met de legendarische ‘Groep B’ – vaak zijwaarts, veelal brandend.

2008: De Britse nieuwkomer Lewis Hamilton wint zijn eerste wereldkampioenschap in de Formule 1.

2010: Lewis Hamilton maakt het uit met zijn vriendin Nicole Scherzinger.

2011: Lewis Hamilton maakt het vervolgens weer goed met zijn ex-vriendin Nicole Scher­zinger.

2015: Lewis Hamilton maakt het uit met zijn vriendin Nicole Scherzinger.

2016: De Australische coureur Daniel Ricciardo wint een race, en drinkt ­daarom champagne uit een schoen.

2017: Sébastien Ogier wint zijn vijfde achtereenvolgende titel in het World Rally Championship. Het valt echter niemand op.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie