De Golden Gate Bridge in San Francisco, toch wel de bekendste brug ter wereld (al daar zullen ze het in Londen niet mee eens zijn), maakt sinds de zomer van 2020 onaangename geluiden. Sommige beschrijven het als spookgeluiden of geneurie en andere weer als fluiten. Je hoort het onder aan deze pagina. Het is best gek dat de brug nu deze geluiden maakt, want toen hij werd gebouwd in 1937, en in de vele decennia daarna, had niemand ergens last van. Gelukkig is er al een oplossing bedacht.

De oorzaak van de ellende is een renovatie van de brug, enkele jaren geleden. Om ervoor te zorgen dat de Golden Gate minder wind vangt, werden de spijlen van de rails langs het voetpad (dat ook een fietspad is, voor de liefhebbers) dunner gemaakt. Alleen: deze aanpassing zorgt er nu dus voor dat de wind een fluitend geluid maakt als hij langs het hekwerk blaast.

Er is een oplossing

Na twee jaar wikken en wegen is de districtsraad van San Francisco over de brug gekomen met een oplossing. Op alle 12.000 spijlen komen twee clipjes die een bepaalde vorm hebben, waardoor het geluid voor het grootste deel moet verdwijnen. De clips zijn slechts drie millimeter dik. De spijlen hoeven dus niet opnieuw verwijderd te worden.

Voor de gewone toerist of bezoeker zullen de clips als het goed is niet te zien zijn, want ze worden gewoon uitgevoerd in de kleur International Orange. De verwachting is dat de brug pas in het eerste deel van 2023 geheel is aangepast. Omwonenden moeten de situatie tot die tijd dus nog even zien te overbruggen. De kosten voor de aanpassingen aan de Golden Gate worden op ruim 400.000 euro geschat.

Hoewel de clips 75 procent van het geluid zullen wegnemen, zal het probleem niet helemaal worden verholpen. Bij windstoten van boven de 100 km/u is de kans groot dat bewoners dicht bij de brug niet zo lekker slapen. Dan is het geneurie van de brug weer hoorbaar. Volgens de onderstaande video zou het geluid op dit moment kilometers verderop nog hoorbaar zijn.

Het geluid van de Golden Gate Bridge

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)