Ken je Goodwood niet? Dan is er iets misgegaan in je opvoeding. Het Goodwood Festival of Speed is sinds 1993 een jaarlijks georganiseerd bedevaartsoord op de oprit van Lord March, dat absoluut op je bucketlist moet staan. Het is voor autoliefhebbers wat Burning Man voor festivalgangers is, maar dan met meer kleren. Het wordt elk jaar dan ook precies zo gepland dat het niet conflicteert met de 24 uur van Le Mans. Attent van ze.

Charles Gordon-Lennox, zoals Lord March eigenlijk heet, is eigenaar van het Goodwood Estate in Engeland. Het landgoed is zo groot dat het een golfclub, een spa, een hotel, een cricketclub, een paardenracebaan en een circuit behelst. Zelfs de oprit is lang genoeg om er een heuvelklimrace te houden; en dat is precies wat elk jaar gebeurt tijdens het Festival of Speed. Het feestje is inmiddels zo groot dat haast elke autofa­brikant komt opdagen en zijn mooiste speelgoed meeneemt.

De klim vindt plaats op een nauwe strook asfalt van 1,86 kilometer, waarover de tofste auto’s met een noodgang rakelings langs stenen muurtjes en hooibalen knallen. Je ziet werkelijk alles langskomen, van klassiekers tot gloednieuwe supercars. Het ene moment schiet een F1-auto met V10 over de baan en enkele ogenblikken later een Fiat uit het jaar kruik met een 28,3-liter motor. Ja, achtentwintig, zonder overdrijven. Niets is te gek en geen auto is te kostbaar of te zeldzaam om de heuvel op te jagen. Ook niet als er nog maar één exemplaar van bestaat. Lord March himself liet de nieuwe Bugatti Chiron uit.

Wat is het thema van Goodwood Festival of Speed 2016?

Dit jaar is het thema ‘Full Throttle – The Endless Pursuit of Power’. Een open deur, het is niet zo dat ze normaal gesproken met half gas rijden. De hoofdsponsor van deze editie is BMW, dat zijn successen in de autosport viert. Deze sponsor wisselt elk jaar en verzorgt een fantastische sculptuur voor het Goodwood House: een gigantisch bouwwerk met twee of meer auto’s erin verwerkt. Op de binnenplaats toont BMW daarnaast twee geniale art cars en uiteraard mogen le­­gendes als de M1 Procar en de 3.0 CSL ‘Batmobile’ het publiek vermaken op de heuvelklim.

Hoewel je een groot deel van de dag langs de baan staat te kijken, te luisteren en de geuren op te snuiven, is er nog een hoop anders te doen. Je kunt auto’s zien, aanraken en proeven. Figuurlijk dan. Of nee, letterlijk. Als je dat zou willen. Je zou waarschijnlijk niet eens raar aangekeken worden. Alle bezoekers en deelnemers zijn namelijk net zo gek van auto’s als jij, zo niet gekker.

Daardoor hangt er een fantastische sfeer op het Goodwood Festival of Speed. Alle deelnemende auto’s staan opgesteld in de paddock, waar je als bezoeker gewoon kunt komen. Geen hekken of afzetlinten. Zo nu en dan hoor je geschreeuw of een ronkende motor achter je, en moet je even een stapje opzij doen voor een McLaren F1 GTR ‘Longtail’ of een oer-Quattro, om maar even wat te noemen. Alles gaat heel gemoedelijk, en dat op een evenement dat 150.000 bezoekers trekt. Bij een gemiddeld festival in Nederland had je al lang drie keer ruzie.

Verder nog wat te beleven?

Het Goodwood Festival of Speed is ook het podium voor een aantal prachtige wereldprimeurs. Mooi stilstaan op een draaiend plateautje is er niet bij; de gloednieuwe auto’s krijgen direct hun vuurdoop, zoals de nietsvermoedende bezoekers merken die even op het grasveld in het on-Engels mooie weer liggen te dutten. Als de nieuwe Mercedes-AMG GT R langskomt, ben je wel wakker. Renaults lijpe Clio RS 16 met 273 pk is ook aanwezig en de prachtige Mazda MX-5 RF verschijnt voor het eerst op Europese bodem. Die is in het echt trouwens nog gaver dan op de foto’s. En natuurlijk zijn de heerlijke wankel-monsters van Mazda ook aanwezig. Je kunt uren over het landgoed struinen tussen al het moois. En als een Disney-karakter dat een versgebakken taart ruikt, word je vanzelf weer naar de baan getrokken, zwevend op de uitlaatwalmen. Waarschijnlijk omdat er een of ander klassiek of modern gevaarte met een paar duizend pk over de baan boendert. Zo kom je de dag wel door.

Als je je trouwens afvraagt waarom ze dit ultieme autofeest niet op het circuit van Goodwood houden: dat was nog gesloten toen het eerste Festival of Speed plaatsvond, waardoor de heuvelklim op de oprit al snel traditie werd. In september vormt het circuit alsnog het decor voor een groots evenement: de Goodwood Revival. Alle bezoekers zijn dan verplicht zich te kleden in jaren vijftig-stijl, waardoor je je begeeft in een grote open tijdcapsule van gleufhoeden, polkadot-jurkjes en benzinegeur. Iets om naar uit te kijken.

De vijf coolste auto’s

1. Fiat S76 (1911)
Kreeg de bijnaam ‘het Beest van Turijn’ dankzij zijn 28,3-liter vier­cilindermotor. Had ooit wat landsnelheidsrecords op zijn naam. En hij ziet eruit als een guppy.
2. Renault Étoile Filante (1956)
Een Renault met een turbinemotor, dat zie je niet vaak. Heeft vandaag de dag nog het record in handen voor hoogste snelheid in een turbine-auto op de zoutvlakte van Bonneville: 310 km/u.
3. BMW 3.0 CSL ‘Batmobile’ (1975)
Als je auto de bijnaam Batmobile draagt, moet je wel in het coole lijstje. Een van de tofste racers ooit gebouwd door BMW.
4. Jaguar XJ13 (1966)
Ontwikkeld om Ford te verslaan tijdens de 24 uur van Le Mans, maar mocht niet meedoen dankzij een wijziging in het reglement. Dit is de enige ooit gebouwd.
5. Sunbeam 350HP (1920)
Gemaakt om snelheidsrecords te verwoesten. Ziet eruit als een mislukte puntpaprika met een V12, maar tikt wel de 240 km/u aan.

De vijf tofste dingen op Goodwood

1. Lancia Delta LaSupra (2013)
De motor uit een Toyota Supra, het onderstel van een Porsche 911 GT3 RSR en een zelfgebakken buizenframe. Dit monster van Frankenstein gaat vooral heel hard.
2. Subaru WRX STI van Mark Higgins (2016)
Niet zomaar een Subaru WRX STI. Met een suïcidaal tempo zette Mark Higgins dit jaar de snelste tijd op vier wielen neer op het TT-circuit op het eiland Man. In deze auto.
3. Driftende Kamaz T4 Dakar Truck (2015)
By far niet de snelste of krachtigste. Wel heerlijk om over de baan te zien driften. In ieder geval een stuk spectaculairder dan de muisstille Bugatti Chiron.
4. De helm van James Hunt
De helm die F1-legende James Hunt droeg, werd tentoongesteld bij de McLaren-stand. De P1 GTR ‘James Hunt Edition’ in dezelfde kleuren is trouwens ook bijzonder tof.
5. Goodwood Organic Burger
Misschien ligt het aan het festival zelf en smaakt alles beter. Of komt het doordat je bedwelmd bent door alle onverbrande benzine. Hoe dan ook, weinig burgers kunnen op tegen de Goodwood Organic Burger.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)