Zoals elke bankaardappel zal beamen; de snelste route is niet altijd de efficiëntste. Als je aan de andere kant van een berg moet zijn, kun je er in een rechte lijn overheen gaan, maar dan kom je bekaf aan. Dan is het beter om te zigzaggen. Hetzelfde geldt voor auto’s. De gekozen route heeft invloed op de hoeveelheid brandstof of elektriciteit die je gebruikt. Google Maps gaat daarom naast de snelste route nu ook de zuinigste route aangeven.

De update is nu in Amerika beschikbaar en komt volgend jaar naar Europa. Als de snelste route verschilt van de efficiëntste route, dan krijg je van Maps een keuze. De app toont dan het verschil in aankomsttijd én het verschil in verbruik op die route. De gebruiker mag dan zelf kiezen welke route het wordt. Met de toenemende brandstofprijzen en het groeiende aandeel EV’s is het een welkome update.

Het optimaliseren van een route is niet per se iets nieuws. Zo houden vrijwel alle moderne navigatiediensten rekening met het verkeer op de weg. De bezorgers van UPS nemen overwegend bochten naar rechts. De navigatiesystemen van veel plug-in hybrides geven aan de aandrijflijn door wanneer ze elektriciteit moeten gebruiken en wanneer niet, om bijvoorbeeld een beetje kWh’s over te houden voor het laatste stukje centrum.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie