Het is een onderzoekje dat we graag blijven aanhalen: mannen worden pas na hun 54e volwassen. Dus hard door een plas rijden met je auto én er volle bak van genieten, dat is niets om je voor te schamen. Alleen net zoals bij meer dingen in het leven (maar gek genoeg toch wel érg vaak bij autogerelateerde zaken) is niet alles wat leuk is ook verstandig. Dus: hard door een plas rijden, kan dat kwaad?

Hydrolock

In tegenstelling tot lucht, laat water zich niet graag samenpersen. Mocht het via de luchtinlaat in de motor terechtkomen, dan zal de zuiger proberen het water in te drukken zoals hij dat normaal doet bij lucht en brandstof. Dan ontstaat er ‘hydrolock’. Bij lage snelheden zal de motor uitvallen, waarna je hem niet opnieuw moet proberen te starten. Maar is de auto op tempo en maakt de motor toeren, dan kan het voor een hoop ellende zorgen.

De zuiger in de motor beukt als het ware tegen iets aan wat niet wil bewegen, maar die energie moet ergens heen. Dit kan zorgen voor een gebogen drijfstang, een gebroken krukas, maar ook een scheur in de kop of het blok zelf. Hoe dan ook: doffe ellende en een motorrevisie.

Hard door een plas rijden is dus een slecht idee?

De meeste automerken bouwen inmiddels al heel wat jaartjes auto’s en je mag stilletjes aannemen dat ze bij het ontwerpen en het testen wel op regen en plassen letten. De kans is vrij klein dat je zomaar te maken krijgt met hydrolock. Maar als je de plassen gaat opzoeken – en al helemaal als je een sportluchtfilter ergens laag hebt gemonteerd – dan vergroot je de kans op ellende uiteraard wel.

Hard door diepe plassen rijden kan uiteraard ook voor andere problemen zorgen. Misschien zit er een hitteschildje onder je auto toch al niet zo vast meer, dan ben je die mooi kwijt. Of je rijdt andere onderdelen los. Ook vervelend is dat je niet goed inschat hoe diep de plas is en je velgen een flinke klap krijgen. Als we een minder verantwoordelijk platform waren, dan zouden we je aanraden dit soort activiteiten te bewaren voor huurauto’s. Maar dat gaan we uiteraard niet doen.

Advertentie

Reacties

 • Erik heeft op 17 oktober 2021 geschreven:

  Dus met een e auto geen enkel issue 🤗😉😃

  Reageer
 • Baantje heeft op 15 oktober 2021 geschreven:

  Ook je remmen worden er niet blij van, iets met snelle (plaatselijke) afkoeling…

  Reageer
 • Ad heeft op 15 oktober 2021 geschreven:

  Lekker stoer door een plas rijden. Maar niet door een kuil van een halve meter diep. We wonen in een rustige buurt met een smal gazonnetje waar kinderen spelen. Meermaals door vele buren verzocht om hondenpoep mee te nemen of een paar honderd meter verderop uit te laten. Niet dus. Vaak liggen er grote plassen. Als ik zie dat de poep niet meegenomen wordt dan……

  Reageer
 • Pmet vd Engel heeft op 15 oktober 2021 geschreven:

  Ziet nergens dat aquaplaning wel heet erg gevaarlijk is de auto wordt onbestuurbaar.

  Reageer
 • Michael heeft op 15 oktober 2021 geschreven:

  Ik ook, liefst een halve meter diep. Maar dan wel met een jeep natuurlijk, die zijn er voor gebouwd.

  Reageer
 • Mike heeft op 15 oktober 2021 geschreven:

  Ik rij ook graag door een grote plas 😁, maar rij dan ook een iets grotere auto (mercedes atego)

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie