Ondanks stevig lobbywerk van Big Umbrella vallen moderne auto’s niet bij elke regenbui stil. Met de waterdichtheid zit het wel snor, maar dit is nog geen vrijbrief om ongestoord door diepste plassen te vliegen. Het kan alsnog gebeuren dat jouw motor een flinke slok water binnenkrijgt, en dat kan desastreuze gevolgen hebben. Benieuwd hoe dat eruitziet?

De onderdelen van een motor kunnen over het algemeen wel tegen een druppeltje water. Het probleem ontstaat wanneer er water in de luchtinlaat komt. De inlaatbuis is vaak redelijk hoog en droog in de motorruimte geplaatst, maar als jij het erop waagt om door een ondergelopen tunnel te rijden, dan kan het water hoog genoeg komen. De motor zuigt dan water aan, en dan heb je last van hydrolock.

Waarom een motor en water niet samen gaan

De zuigers van een motor drukken lucht en brandstof samen om het daarna te laten exploderen. Het samendrukken van lucht is makkelijk, maar water speelt minder lief mee. Probeer maar eens een vol flesje water samen knijpen; dat is onmogelijk. Met heel veel kracht probeert de zuiger tevergeefs het water samen te drukken en dan gaat het fout.

De krukas blijft draaien terwijl de zuiger niet verder kan bewegen door het water. Je kunt dit vergelijken met een rietje door een tafel drukken; het rietje zal buigen. Dat gebeurt bij een zuiger vaak ook: de drijfstang van de zuiger kan buigen. Een andere mogelijkheid is dat de bewegende delen op een andere manier ruimte gaan maken om te bewegen en letterlijk een gat in de motor slaan.

Hieronder zie je een bestuurder die de doorwaaddiepte van zijn Porsche Cayenne onderschat. In dit geval is het geen diepe plas, maar een rivier. De V8-motor krijgt een flinke slot water binnen. Er zitten geen gaten in de motor, maar wel gebogen zuigerstangen. Wil je toch door diepe plassen rijden? Koop dan een snorkel. Of een EV.

Dit is de schade aan een motor na een te diepe plas

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)