Het klinkt zo simpel: vervang de benzinepompen door waterstofpompen en we kunnen allemaal door met ons leven. Geen lastig gedoe met opladen of zware batterijen. Nee, gewoon in vijf minuten tanken en weer 700 kilometer rijden. In de praktijk is dat anders: het kost een hoop energie om waterstof te maken en op te slaan. En vervoeren is ook een dingetje. Maar toch zijn er merken die nog vertrouwen hebben in het spul, zoals Hyundai. Maar wat kost het eigenlijk om op waterstof te rijden in Nederland?

De tweede generatie Hyundai Nexo heeft wederom geen verbrandingsmotor, maar zet waterstof om in elektriciteit. Als je 6,69 kilo waterstof tankt, moet 700 kilometer kunnen rijden. Het vermogen van de elektromotor is ruim 200 pk en de 0-100-tijd is 7,8 seconden. De topsnelheid is 180 km/u. Het rijdt dus als een elektrische auto, met vergelijkbare specificaties. Het enige verschil is dus dat je moet tanken in plaats van laden. In theorie zou een waterstofauto dus makkelijker moeten zijn.

Wat is de wegenbelasting op een waterstofauto?

Het gewicht van de nieuwe Nexo is onbekend, maar we weten dat de oude 1.890 kilo weegt. Als de nieuwe extreem veel lichter is, dan zou Hyundai dat wel trots gemeld hebben. We vermoeden dus nu ook dat het gewicht rond de 2.000 kilo zal liggen. En net als bij een elektrische auto betaal je nu een kwarttarief voor de wegenbelasting. In Utrecht zou je bijvoorbeeld 89 euro betalen per kwartaal. We rekenen dan met een gewicht van tussen de 1.851 en 1.950 kilo.

Wat is de prijs van de Hyundai Nexo?

Ook de prijs is nog niet bekend, zo bevestigt een woordvoerder van Hyundai aan TopGear. De oude kost in Nederland 69.000 euro. Net als bij een elektrische auto betaal je slechts 667 euro BPM bij de aanschaf. Qua prijs kun je hem vergelijken met een elektrische BMW i5 Touring of een Audi A6 e-tron. Je krijgt dus een aardig dikke elektrische auto voor hetzelfde geld. Ook qua wegenbelasting zal het elkaar dan niet veel ontlopen.

Hoe duur is waterstof in Nederland?

Op de website van H2.Live zien we prijzen in Nederland van 19 tot 25 euro per kilo. En dan zijn er nog geen accijnzen. Een hoop stations hanteren 20 euro, dus die gebruiken we voor dit rekenvoorbeeld. Een volle tank kost dus bijna 135 euro. Daar kun je 700 kilometer mee rijden, dus dat komt neer op zo’n 19 euro per 100 kilometer. Dat kost per kilometer ongeveer net zo veel als een vrij onzuinige benzineauto die 1 op 10 rijdt. Een zuinige hybride kost dus bijna de helft om te rijden.

Als je thuis laadt voor 25 cent per kWh, dan ben je met een elektrische ongeveer 5 euro per 100 kilometer. Ga je langs de snelweg laden, dan betaal je met dezelfde elektrische auto ongeveer 14 euro per 100 kilometer. Momenteel is een waterstofauto dus duurder om te rijden dan een elektrische auto of een benzineauto. En dan moet je ook nog eens omrijden voor de tankstations. Voorlopig loont het nog even niet om een auto op waterstof te kopen.

13 reacties op “Dit jaar komt deze nieuwe waterstofauto naar Nederland, maar hoe duur is het nu om op waterstof te rijden?”

  1. 8 Jaar geleden gecheckt waar je waterstof kon tanken. Toen had je slechts 4 tankstations in Nederlsnd: 2 in Zuid-Holland, 1 in Noord-Brabant en 1 in Gelderland. Voor die in Gelderland (Arnhem) zou ik vanuit Deventer eerst 36 km moeten rijden om te tanken en weer terug. ,De rest is veel te ver! Toen werd gezegd dat er heel snel meer waterstof tankstations bijkomen in Nederland. Nou echt niet! Ik houd het daarom nog maar even bij een benzine auto, helaas…

  2. Heeft nou niemand gehoord van gouden waterstof hetgeen kant en klaar in de grond blijkt te zitten of van bijvoorbeeld het Engelse Drift Energy dat groene waterstof middels een autonome zeilboot maakt? Ik heb absoluut niets tegen de techniek van elektrische autos, maar om een enorme hoeveelheid materiaal uit onze aardbol te trekken, waaronder zeldzame aardmetalen, is waanzin. En de fuel-cell techniek is al wat beter, maar tamelijk ingewikkeld en los daarvan heb je er heel zuivere waterstof voor nodig. Wat is nu het meest uitbundige element op onze bol (en in de ruimte)? Gooi dat in een verbrandingsmotor, en dan mag het best minder zuivere waterstof zijn en minder efficient, maar wat maakt dat uit als het schoon is? Ik klamp me maar vast aan meneer Jules Verne die ooit voorspelde dat water en zuurstof een onuitputtelijke bron van warmte=energie zal vormen.

  3. Een volle tank voor mijn benzinewagen kost momenteel €53,90 en daar doe ik ook 700km mee, dus waterstof zal het nog wel een hele tijd niet kunnen worden.

  4. Waarom blijf je hangen in allang ontkrachte leugens? Dit is niet de eerste keer dat je dit doet.

    Verbrandingsmotoren zijn bewezen veel schadelijker voor het milieu. Stop eens met liegen door te zeggen dat dit niet zo is.

  5. Mooie feedback Dave. De technologische uitdagingen waren mij bekend en zijn er natuurlijk. Maar om iedereen volledig electrisch te laten rijden vraagt misschien nog wel meer uitdagingen. We zullen het zien. In iedergeval lijkt mij jouw wens van een eigen laadpaal voor iedereen onmogelijk.

  6. Zowel elektrisch als waterstof zijn beide niets anders dan waardeloze boodschappenwagentjes. Laten het allemaal veel groener lijken dan het is. Hoeveel kolencentrales werken er om die rommel op te laden? Productie ervan kost meer milieubelasting/co2 etcetera. Probeer eens met elektrisch/waterstof op vakantie te gaan naar pakweg Afrika, Turkije of Italie, Spanje? Wens je succes! Of iets aantrekken? 130-160km/h rijden? Men had de toekomst al in handen, hybride en vervolgens plug in hybride. Daar had men langzaam op moeten doorontwikkelen.

  7. in principe kun je idd waterstof maken en is “goedkoop” als je dat langs snelwegen maakt met de overschotten van windturbines.
    Ik sluit me aan bij F Bos.

    re lastig tanken vs een stekker: tanken, cartridge wissel is efficienter en kan itt laden, overal zonder wachttijden . er zijn geen willekeurige laadplekken. dat zeggen mensen alleen die vooringenomen zijn en geen oplossingen willen

  8. @F Bos: er gaat nogal wat mis in deze redenering.
    Op het eerste gezicht klinkt het als een aantrekkelijk toekomstbeeld, maar er zitten flink wat onvolkomenheden, misverstanden en oversimplificaties in.

    “Eindelijk komt er een stabiele fase na de huidige energietransitie in zicht: de waterstof wordt uit (overtollige) pv- en windenergie bij het lokale tankstation geproduceerd.”

    De omzetting van elektriciteit naar waterstof (via elektrolyse), opslag, distributie, en weer omzetting naar beweging in een brandstofcelauto is extreem inefficiënt vergeleken met batterij-elektrisch rijden. Je verliest ~70% van de oorspronkelijke energie. Lokale elektrolyse is technisch mogelijk, maar economisch en praktisch lastig. Het vergt waterzuivering, veiligheidssystemen voor waterstofopslag, én voldoende en constante energie – iets wat PV en wind niet leveren.
    “Overtollige” wind- of zonne-energie is grillig en niet voorspelbaar. Waterstof maken van reststroom klinkt leuk, maar het is economisch inefficiënt en beperkt qua volume.

    “Hierdoor is er minder uitbreiding van het elektriciteitsnet nodig en worden thuisbatterijen overbodig.”

    Of je nu elektrolyse doet of oplaadt via een laadpaal – je hebt nog steeds elektriciteit nodig. Elektrolyse vraagt ook veel stroom. Dus de netbelasting blijft of verschuift zelfs naar andere piekmomenten. Thuisbatterijen helpen niet alleen bij zelfverbruik, maar ook bij netbalancering en noodstroomvoorziening. Dat waterstof die rol beter of goedkoper overneemt is verre van bewezen.

    “Auto’s worden lichter (geen dure vervuilende accu) en dus efficiënter.”**

    Door de brandstofcel, hogedruktanks (700 bar!), en bijbehorende veiligheidsinfrastructuur zijn waterstofauto’s zeker niet lichter dan moderne BEV’s. Zelfs FCEV’s hebben accu’s (om piekvermogen op te vangen, regeneratief te remmen, etc.). Die accu’s zijn kleiner, maar nog steeds nodig.

    “ Geen run meer op dure aardmetalen”

    Brandstofcellen bevatten vaak platina en andere zeldzame metalen. En elektrolyseapparatuur gebruikt o.a. iridium. De vraag naar accu’s blijft sowieso gewoon, ook brandstofcel-auto’s hebben die nodig.

    “En er zijn ook geen tankwagens voor brandstoftransport meer op de weg.”
    Waterstof moet óók getransporteerd worden, tenzij je het ter plekke produceert – wat, zoals eerder gezegd, niet altijd mogelijk of efficiënt is. Bovendien is waterstof lastiger te vervoeren dan benzine/diesel, vanwege de lage energiedichtheid en hoge druk of cryogene opslag.

    “En geen laadpalen met kabels op de stoep.”

    Laadinfrastructuur is veel efficiënter en veiliger dan waterstofstations; Een laadpaal is technisch simpel, goedkoop en onderhoudsarm. Een waterstofstation vereist complexe en dure installaties, plus veiligheidsprotocollen. Laadkabels verdwijnen niet automatisch; Zeker in stedelijke gebieden is slimme laadinfrastructuur gewoon nodig.

    Bovendien moet ik er persoonlijk niet aan denken dat we weer zouden moeten gaan tanken, al is dat vooral extra luxe als je gewoon een eigen laadpaal hebt.

  9. Eindelijk komt er een stabiele fase na de huidige energietransitie in zicht: de waterstof wordt uit (overtollige) pv- en windenergie bij het lokale tankstation geproduceerd. Hierdoor is er minder uitbreiding van het elektriciteitsnet nodig en worden thuisbatterijen overbodig. Auto’s worden lichter (geen dure vervuilende accu) en dus efficiënter. Geen run meer op dure aardmetalen. En er zijn ook geen tankwagens voor brandstoftransport meer op de weg en geen laadpalen met kabels op de stoep.
    Doe mij maar deze toekomst.

  10. Het beste zal in de toekomst zijn dat je een phev Hybride hebt waterstof elektra hebt… En dan kun je zelfs de waterstof zelf produceren met je eigen auto… Ook de carrosserie kan gemaakt zijn van zonnecellen… Dit allemaal samen zou goed zijn voor grote bestelbussen en Camperbussen

  11. “ Het enige verschil is dus dat je moet tanken in plaats van laden. In theorie zou een waterstofauto dus makkelijker moeten zijn.”
    In mijn hoofd klinkt tanken van waterstof lastiger dan gewoon op een willekeurige plek een stekker in de auto steken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *