Autoverzekeringen zijn eigenlijk alleen maar doffe ellende. Zelfs als je jezelf goed hebt ingedekt en tot de ventieldopjes aan toe bent verzekerd, loont het vaak om (kleine) schades uit eigen zak te betalen. Vaak willen de verzekeraars een deeltje eigen risico zien en verhogen daarna de premie. Dat voelt al helemaal onrechtvaardig als iemand anders tegen je auto heeft gezeten, zonder een briefje.

Laat je niet afschrikken, maar is nog een reden om niet alles in te dienen bij de autoverzekering. Volgens de NOS zetten verzekeraars elk jaar mensen onterecht op een fraudelijst, wat een hoop gevolgen kan hebben voor de automobilisten. Alle verzekeraars kunnen deze lijst inzien, dus is het lastig om nog een normale (en betaalbare) autoverzekering te krijgen.

Een geval van een hagelbui

Ze lichten een zaak uit van een man die op vakantie is aan het Gardameer (niet afgebeeld) in 2019. Een hagelbui heeft het op zijn auto gemunt en hoewel hij probeert zijn auto te beschermen, loopt de auto forse schade op. Eerlijk dat hij is, geeft hij op het schadeformulier aan dat de auto al wat gebruikssporen heeft en dat hij alleen de schade door de hagel vergoed hoeft te hebben.

Inspecteurs komen langs om naar de auto te kijken en concluderen dat de man zelf aan de slag is gegaan, zo vertelt de NOS. Hij zou de schade hebben aangericht om verzekeringsgeld op te strijken. De verzekeraar eist 4.000 euro van de man en zet hem op de fraudelijst. Uiteindelijk duurt het twee jaar voordat de vakantieganger zijn onschuld heeft bewezen.

Hoeveel mensen staan op de fraudelijst?

‘Op dit moment staan er zo’n 18.200 vermeld in een frauderegister. Het leeuwendeel staat daar terecht in maar dat geldt niet voor iedereen’, stelt het NOS-artikel. Hoeveel mensen onterecht op de lijst staan, is niet bekend, maar recentelijk zijn er ‘een paar handenvol’ mensen onschuldig verklaard.

Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn de onterechte frauderegistraties ‘uiteraard onwenselijk’ en ze spreken over ‘leermomenten’. Er zijn nu verzekeringsadvocaten bezig met het openbaar maken van de statistieken hoe vaak mensen onterecht op de zwarte lijst komen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)